Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΗΜΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ AIDS:35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ HIV

ΔΙΑΣΗΜΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ AIDS:35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ HIV


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ
Ο συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας -το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Κουτσούδης- αποτέλεσε μια σημαντική προσωπικότητα της διεθνούς εικαστικής σκηνής. Έφυγε από την Αλεξάνδρεια στα 18 του χρόνια, βρέθηκε στην Αθήνα και από εκεί στο Βερολίνο όπου έγινε χορευτής. Έπειτα το Παρίσι, η Βραζιλία, η Νέα Υόρκη κι ύστερα όταν ξεκίνησε να ανοίγει γκαλερί κατέκτησε όλη την Ευρώπη. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τις απόψεις του, τις εκκεντρικές εμφανίσεις του, ενώ «χτυπήθηκε» από τον Τύπο της εποχής που ενέπλεκε το όνομά του σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, πορνείας, ναρκωτικών. Ο Αλέξανδρος Ιόλας πέθανε στις 8 Ιουνίου 1987 στη Νέα Υόρκη νικημένος από τις επιπτώσεις του AIDS. Μετά τον θάνατο του η βίλα του στην Ελλάδα λεηλατήθηκε.
BILLY BO
Την ίδια χρονιά με τον Ιόλα έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τη νόσο και ο Έλληνας σχεδιαστής Μπίλι Μπο, ή άλλως Βασίλης Κουρκουμέλης. Ο Μπίλι Μπο ήταν 33 ετών. Ο νεαρός και όμορφος σχεδιαστής είχε ξεκινήσει τη ζωή του ως παιδί πολύτεκνης οικογένειας στα καμίνια του Πειραιά, τη δεκαερία του 1960 απασχολήθηκε ως χορευτής σε μπουάτ και το 1971 γνώρισε τον Μάκη Τσέλιο με τον οποίο ξεκίνησαν να συνεργάζονται και έφτιαξαν και το κατάστημα Billy Bo στο Κολωνάκι. Το success story του Μπίλι Μπο απογειώθηκε όταν επιλέχθηκε να σχεδιάσει τις στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής και όταν το 1986 άνοιξε κατάστημα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Λόγω της ασθένειάς του όμως που είχε αρχίσει να τον καταβάλει, δεν κατάφερε να παρευρεθεί στα εγκαίνια.


GIA CARANGI
Η Gia Carangi που θεωρείται το πρώτο supermodel που έκανε καριέρα πριν τη χρυσή δεκαετία των 90’s πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 1986 σε ηλικία 26 ετών από επιπλοκές του AIDS σε νοσοκομείο της Philadelphia. Είχε μπει στο νοσοκομείο τον Οκτώβριο και μόλις τότε διαγνώστηκε με τη νόσο. Ήταν μία από τις πρώτες διάσημες γυναίκες που πέθαναν από την ασθένεια που ως τότε ήταν συνδεδεμένη κυρίως με την γκέι κοινότητα. Η Gia Carangi το μεγαλύτερο μέρος της πολύ σύντομης ζωής της μαχόταν τους εθισμούς της σε ναρκωτικές ουσίες. Η ζωή της έγινε ταινία το 1993 με την Angelina Jolie να την υποδύεται.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Gill Allen, File


ANTONY PERKINS
Ο διασημότερος πρωταγωνιστής θρίλερ της δεκαετίας του 1960 ήταν σίγουρα ο Anthony Perkins του Psycho. Παρόλο που δεν μίλησε ποτέ ανοιχτά για την σεξουαλικότητά του, σύμφωνα με τον βιογράφο του είχε σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου μέχρι τα 30 του -μεταξύ αυτών λέγεται ότι είχε σχέση και με τον Rock Hundson που αναφέραμε πιο πάνω αλλά και με τον Rudolf Nureyev που θα δεις πιο κάτω- ενώ στα 39 του έκανε πρώτη φορά σχέση με γυναίκα. Παντρεύτηκε την φωτογράφο Berry Berenson με την οποία έμεινε μαζί μέχρι το θάνατο του και με την οποία απέκτησε δύο γιους. Ο Anthony Perkins διαγνώστηκε με HIV όταν γύριζε την τέταρτη ταινία της σειράς Psycho και πέθανε στο σπίτι του σε ηλικία 60 ετών τον Σεπτέμβριο του 1992. Η αιτία του θανάτου του ήταν πνευμονία ως επιπλοκή του AIDS.


RUDOLF NUREYEF
Ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές του 20στου αιώνα, διαγνώστηκε ως οροθετικός το 1984 και για αρκετά χρόνια αρνιόταν να παραδεχθεί ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Στα τέλη του 1980 είδε τις δυνάμεις του και τις σωματικές του ικανότητες στον χωρό να φθίνουν, και μέχρι την άνοιξη του 1992 είχε μπει στο τελικό στάδιο της ασθένειας. Παρουσίασε περικαρδίτιδα και πέθανε από τις επιπλοκές του AIDS στις 6 Ιανουαρίου 1993 στο Παρίσι. Η κηδεία του τελέστηκε στο φουαγιέ της όπερας Palais Garnier τιμώντας τον για την προσφορά του στην τέχνη. Ήταν 54 ετών.


ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΙΣΤΙΚΑΣ
«Με στενοχωρεί που το λες. Δεν το λέω, γιατί το θεωρώ πλεονασμό -νομίζω πως όλοι το ξέρουν. Λοιπόν να το πούμε: εδώ και δύο χρόνια έχω AIDS και έχω μάθει να ζω μαζί του. Δεν είναι κάτι για το οποίο ντρέπομαι και νομίζω ότι το να το πει κανείς, αντί να το κρύψει, βοηθάει κάπως τον πόλεμο εναντίον της προκατάληψης. Το έχω, το παλεύω, μου έχει στερήσει πολλά πράγματα, τον τελευταίο καιρό είμαι καθηλωμένος στην κλινική, παίρνω συνεχώς φάρμακα -και μόνο τα Σαββατοκύριακα με αποσυνδέουν και πάω καμιά βόλτα. Μου ΄χει στερήσει τους φίλους μου. Με αγκαλιάσανε. Όπως και η οικογένεια μου, παραδόξως: θείες, παπούδες κ.λ.π. Δεν είχα καμία απόρριψη» έλεγε το 1994 ο Αλέξης Μπίστικας στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο μέσα στο δωμάτιο του Ευαγγελισμού που νοσηλευόταν. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Χάραμα στην οποία πρωταγωνίστησαν ο Σταύρος Ζαλμάς και η Κατερίνα Κούκα πέθανε από τη νόσο στις 29 Σεπτεμβρίου 1995.


ROCK HUDSON
Ο Rock Hudson ήταν ο πρώτος διάσημος που πέθανε από τη νόσο του AIDS λίγο πριν συμπληρώσει τα 60 του χρόνια. Παρότι υπήρξε παντρεμένος για τρία χρόνια και δεν το παραδέχτηκε ποτέ ο ίδιος ήταν γνωστό ότι ήταν ομοφυλόφιλος πράγμα που επιβεβαιώθηκε στα μάτια του κοινού όταν νόσησε με AIDS το 1985, μια εποχή όπου ο ιός HIV ήταν ταυτισμένος με την γκέι κοινότητα.

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το ladylike.gr

Most Popular

Μεγάλο διπλό του Πανσερραϊκού με υπογραφή Ουάρντα

Μεγάλο διπλό με 0-2 επί της Λαμίας πανηγύρισε ο Πανσερραϊκός, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Super League 1. Με αυτή την επιτυχία τα...

Γκαρσία: «Σημαντική η πρόκριση αλλά πιο σημαντική η παραμονή στην κατηγορία»

Ο τεχνικός του Πανσερραϊκού, Πάμπλο Γκαρσία, μίλησε για την πρόκριση της ομάδας του σε βάρος του Αστέρα Τρίπολης στη διοργάνωση του Κυπέλλου. Πιο συγκεκριμένα ο...

Δεν έτυχε το 0-0 του Άρη στην «OPAP Arena», αλλά πέτυχε αυτού που ήθελε

Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε ο Άρης μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση από το τελικό 0-0 κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά και...

Αναστασίου: «Ο ΠΑΟΚ ωρίμασε, ο Τερίμ θέλει χρόνο, προβάδισμα η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός δεν έχει πλάνο»

Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Αναστασίου και σχολίασε τις ανακατατάξεις στην κορυφή μετά τα αποτελέσματα των ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού-ΑΕΚ που...

Recent Comments