Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική Ευρώπη Europa League Πόσα λεφτά δίνει η UEFA στις ομάδες του Europa League

Πόσα λεφτά δίνει η UEFA στις ομάδες του Europa League

H UEFA γνωστοποίησε τα έσοδα που θα έχουν οι ομάδες του Europa League. 

 

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Το καθαρό ποσό που θα διατεθεί στις ομάδες θα είναι κατά 60% καθορισμένο από τα μπόνους που χορηγεί η UEFA (συνολικά 239,8 εκατ.) και το υπόλοιπο 40% θα είναι μεταβλητό βάσει του market pool (συνολικά 160 εκατ.).

 

Κάθε κλαμπ που μπήκε στους ομίλους θα λάβει μπόνους 2,6 εκατ. ευρώ. Για κάθε νίκη σε αυτή τη φάση θα λαμβάνει 360.000 ευρώ και για κάθε ισοπαλία 120.000 ευρώ.

 

Τα ποσά που θα απομένουν σε κάθε ισοπαλία (που δίνει 120.000) θα ανακατανεμηθούν στη συνέχεια στους συλλόγους ανάλογα με τον αριθμό νικών τους.

 

Όποια ομάδα τερματίσει πρώτη στο γκρουπ της θα εισπράξει μπόνους 600.000 ευρώ. Η δεύτερη στη βαθμολογία θα λάβει 300.000.

 

Κάθε ομάδα που θα παίξει στη φάση των «32» θα πάρει 500.000. Από εκεί και πέρα, η πρόκριση στους «16» προβλέπει μπόνους 750.000 για κάθε ομάδα, η πρόκριση στα προημιτελικά 1 εκατ. ευρώ και στα ημιτελικά 1,6 εκατ. ευρώ.

 

Ο νικητής του Europa League θα εισπράξει 6,5 εκατ. και ο φιναλίστ 3,5 εκατ. ευρώ.

 

Ποσά στα οποία θα περιλαμβάνονται αυτή τη σεζόν τα ποσοστά τους από τα εισιτήρια του τελικού (σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν).

 

Το ιδανικό σενάριο για τον νικητή θα είναι να βάλει στο ταμείο του 15,71 εκατ., χωρίς να περιλαμβάνεται στο ποσό το market pool.

 

To διαθέσιμο market pool για φέτος ανέρχεται συνολικά στα 160 εκατ. και θα κατανεμηθεί στις ομάδες ανάλογα με την αξία της τηλεοπτικής τους αγοράς και τον αριθμό συμμετοχών στη διοργάνωση από κάθε χώρα (το μπόνους που αντιστοιχεί σε κάθε ομοσπονδία διαιρείται αναλόγως).

 

Το μισό market pool (80 εκατ.) θα χωριστεί ανά ομοσπονδία που έχει έστω μία ομάδα στη φάση των ομίλων ανάλογα με την αξία της στην τηλεοπτική αγορά. Στη συνέχεια, το ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε ομοσπονδία θα διανεμηθεί στις ομάδες ανάλογα με την παρουσία τους στις εγχώριες διοργανώσεις την περασμένη σεζόν.

 

Αν η Κυπελλούχος μίας χώρας δεν έχει προκριθεί στους ομίλους του Europa League (όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΑΕΚ), τότε το ποσοστό της θα μοιραστεί ισόποσα στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της ίδιας ομοσπονδίας. Στην ελληνική περίπτωση, το ποσόν που θα έπαιρνε η ΑΕΚ θα διαιρεθεί δια τρία και θα δοθεί σε ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

 

Τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ του market pool θα μοιραστούν ως εξής: 32 εκατ. για τη φάση των ομίλων (40%), 16 εκατ. για τη φάση των «32» (20%), 12,8 εκατ. για τη φάση των «16» (16%), 9,6 εκατ. ευρώ για τη φάση των «8» (12%), 6,4 εκατ. για τους ημιτελικούς (8%) και 3,2 εκατ. για τον τελικό (4%).

 

Κάθε ποσό από αυτά θα «σπάσει» ανάλογα με τον αριθμό των ομοσπονδιών που εκπροσωπούνται στη φάση των ομίλων (πάντα σε αντιστοιχία σε σχέση με την αξία τους στην τηλεοπτική αγορά) και θα μοιραστεί ισόποσα στις ομάδες (εδώ, λοιπόν, θα διαιρεθεί δια τρία).

 

Τα διάφορα ποσά του market pool που αφορούν κάθε κλαμπ ξεχωριστά θα καθοριστούν στο τέλος της διοργάνωσης. Πόσα ακριβώς χρήματα θα πάρει κάθε ομάδα θα εξαρτηθεί από πέντε παράγοντες.

 

1) Το τελικό ποσό που θα προκύψει στο market pool του Europa League.

2) Τη σύνθεση των ομάδων που παίρνουν μέρος στη διοργάνωση.

3) Στον αριθμό συμμετοχών από κάθε χώρα.

4) Τα αποτελέσματα κάθε ομάδας στις εγχώριες διοργανώσεις προηγούμενων ετών.

5) Τις επιδόσεις κάθε κλαμπ στο Europa League 2016/2017.

 

Αν προκύψουν πλεονάσματα από τα εμπορικά έσοδα της διοργάνωσης, αυτά θα κατανεμηθούν σε ποσοστό 60-40 όσον αφορά τα fixed έσοδα (μπόνους) και το market pool.

 

Επιπλέον, όποια ομάδα αποκλείστηκε και δεν μπήκε στη φάση των ομίλων θα λάβει τα εξής ποσά (της παρηγοριάς…): 215.000 για τον πρώτο προκριματικό γύρο, 225.000 για τον δεύτερο, 235.000 για τον τρίτο και 245.000 αν έχει αποκλειστεί στη φάση των πλέι οφ. H AEK, λοιπόν, θα πάρει 235.000 ευρώ όπως και ο ΠΑΣ Γιάννινα.

 

sport-fm.gr

Most Popular

Μεγάλο διπλό του Πανσερραϊκού με υπογραφή Ουάρντα

Μεγάλο διπλό με 0-2 επί της Λαμίας πανηγύρισε ο Πανσερραϊκός, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Super League 1. Με αυτή την επιτυχία τα...

Γκαρσία: «Σημαντική η πρόκριση αλλά πιο σημαντική η παραμονή στην κατηγορία»

Ο τεχνικός του Πανσερραϊκού, Πάμπλο Γκαρσία, μίλησε για την πρόκριση της ομάδας του σε βάρος του Αστέρα Τρίπολης στη διοργάνωση του Κυπέλλου. Πιο συγκεκριμένα ο...

Δεν έτυχε το 0-0 του Άρη στην «OPAP Arena», αλλά πέτυχε αυτού που ήθελε

Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε ο Άρης μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση από το τελικό 0-0 κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά και...

Αναστασίου: «Ο ΠΑΟΚ ωρίμασε, ο Τερίμ θέλει χρόνο, προβάδισμα η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός δεν έχει πλάνο»

Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Αναστασίου και σχολίασε τις ανακατατάξεις στην κορυφή μετά τα αποτελέσματα των ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού-ΑΕΚ που...

Recent Comments