Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο ΜΠΛΑΓΚΟΕΒΓΚΡΑΝΤ της Βουλγαρίας επισκέφτηκαν τις Σέρρες

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο ΜΠΛΑΓΚΟΕΒΓΚΡΑΝΤ της Βουλγαρίας επισκέφτηκαν τις Σέρρες

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο ΜΠΛΑΓΚΟΕΒΓΚΡΑΝΤ της Βουλγαρίας επισκέφτηκαν τις Σέρρες και ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα καταγράφοντας τοπικά ήθη και έθιμα.

Αρωγός και συντονιστής των επισκέψεών τους ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Βασίλης Τερζής

Τις Σέρρες επισκέφτηκε ομάδα καθηγητών του Νοτιου-Δυτικού Πανεπιστημίου “ ΝΕΟΦΙΤ ΡΙΛΣΚΙ” της Βουλγαρίας, με επικεφαλής του κοσμήτορα του τμήματος “Πολιτισμός και Πολιτιστικός Τουρισμός”. Κατά την τριήμερο παραμονή τους στις Σέρρες και στα πλαίσια του σκοπού της επίσκεψής τους, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν εκθέματα, δραστηριότητες, δρώμενα λαογραφικά, θρησκευτικά, αρχιτεκτονικά ιστορικά και παραδοσιακά κτίσματα κλπ.

Πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση των επισκέψεών τους πρόσφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ και εντεταλμένος για τον πολτισμό και αθλητισμό του Δήμου Σερρών Βασίλης Τερζής.

Τους χώρους που επισκέφτηκαν με χρονολογική σειρά ήταν το Μουσείο Βλάχων, το Μουσείο Σαρακατσάνων, την Παλαιά Μητρόπολη των Σερρών, το Βυζαντινό Μουσείο, την Ακρόπολη των Σερρών και το Ναό Αγίου Νικολάου, το Νέο Πετρίτσι, όπου είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με παραδοσιακούς χορευτές, χορωδιακά συγκροτήματα, και γενικά λαογραφικές, πολιτιστικές ομάδες ομάδες της περιοχής. Στη συνέχεια η ομάδα βρέθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, στους πρόποδες του όρους Μπέλες και βορείως της λίμνης Κερκίνης. Επίσης στο Ακριτοχώρι ο Ποντιακός Σύλλογος, με παραδοσιακές στολές, αναβίωσε τραγουδώντας και χορεύοντας , το δρώμενο του στολισμό της εικόνας με όλο το τελετουργικό και τα σχετικά άσματα.

Την τελευταία ημέρα εκκλησιάστηκαν στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους μουσειακούς χώρους της Μονής και κατέγραψαν με εικόνα τον τρόπο ζωής και δράσης, κατά το παρελθόν, της κοινότητας των μοναχών.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Ι.Μ. Βύσσιανης και το εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου στο παρελθόν οι ανθρακωρύχοι, άναβαν το λιανοκέρι τους, στη ρίζα του βράχου, για να τους προστατεύει η Αγία στην επικίνδυνη εργασία τους.

Τέλος να αναφέρουμε ότι είχαν  εποικοδομητική συνάντηση με την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και το γνωστό Σερραίο ποιητή Στέλιο Σαριβασίλη, ο οποίος τους βοήθησε σημαντικά προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Οι Βούλγαροι πανεπιστημιακοί θα επανέλθουν στις Σέρρες για να συνεχίσουν το έργο τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα αποτελέσματα των επισκέψεων θα καταγραφούν και θα δοθούν ως πολιτιστικό προιόν τόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας όσο και στο Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας και θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του, προκειμένου να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Most Popular

Μεγάλο διπλό του Πανσερραϊκού με υπογραφή Ουάρντα

Μεγάλο διπλό με 0-2 επί της Λαμίας πανηγύρισε ο Πανσερραϊκός, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Super League 1. Με αυτή την επιτυχία τα...

Γκαρσία: «Σημαντική η πρόκριση αλλά πιο σημαντική η παραμονή στην κατηγορία»

Ο τεχνικός του Πανσερραϊκού, Πάμπλο Γκαρσία, μίλησε για την πρόκριση της ομάδας του σε βάρος του Αστέρα Τρίπολης στη διοργάνωση του Κυπέλλου. Πιο συγκεκριμένα ο...

Δεν έτυχε το 0-0 του Άρη στην «OPAP Arena», αλλά πέτυχε αυτού που ήθελε

Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε ο Άρης μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση από το τελικό 0-0 κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά και...

Αναστασίου: «Ο ΠΑΟΚ ωρίμασε, ο Τερίμ θέλει χρόνο, προβάδισμα η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός δεν έχει πλάνο»

Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Αναστασίου και σχολίασε τις ανακατατάξεις στην κορυφή μετά τα αποτελέσματα των ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού-ΑΕΚ που...

Recent Comments