Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Παγκόσμια Ημέρα Βουνού 2018

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού 2018

 Κοινωνικοί φορείς του νομού Σερρών συμμετέχουν παρουσιάζοντας με διαφορετικές  δράσεις τους ορεινούς όγκους του, το Αγγιστρο τον Λαιλιά ,το Μενοίκιο, την Βροντού. το Παγγαίο

 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε τη Διεθνή Ημέρα του Βουνού στις 11 Δεκεμβρίου 2003. Έκτοτε κάθε χρόνο παρατηρείται η συνειδητοποίηση της σημασίας των βουνών στη ζωή, η ανάδειξη των ευκαιριών και των περιορισμών στην ορεινή ανάπτυξη και η οικοδόμηση συμμαχιών θα φέρει θετική αλλαγή στους ορεινούς λαούς και τα περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο.

 

Το ” #MountainsMatter ” είναι το θέμα που επιλέχθηκε για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας του Βουνού για το φετινό έτος.

 

Παρόλο που αναφέρονται στην ατζέντα του 2030, τα βουνά εξακολουθούν να είναι συχνά ξεχασμένα. Λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν για την παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών οικοσυστήματος στον πλανήτη και την ευαισθησία τους έναντι της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να εντείνουμε και να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα βουνά.

 

#MountainsMatter για το νερό καθώς τα βουνά είναι οι «πύργοι νερού» του κόσμου, παρέχοντας μεταξύ 60 και 80% όλων των πόρων γλυκού νερού για τον πλανήτη μας. Ωστόσο, όλα τα διαθέσιμα αρχεία δείχνουν ότι οι παγετώνες σε οροσειρές σε όλο τον κόσμο υποχωρούν και εξαφανίζονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τουλάχιστον 600 παγετώνες έχουν εξαφανιστεί εντελώς τις τελευταίες δεκαετίες, επηρεάζοντας τις προμήθειες ύδατος που βασίζονται σε δισεκατομμύρια που ζουν κατάντη.

 

#MountainsMatters για Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών καθώς κλιματικές διακυμάνσεις προκαλούν καταστροφές. Οι χιονοστιβάδες, οι λασπώδεις ροές και οι κατολισθήσεις πέφτουν προς τα κάτω, απογυμνώνουν τα γυμνά δάση, πλημμυρίζουν τις κοινότητες και τους πληθυσμούς.

 

#MountainsMatter για τον τουρισμό, καθώς οι ορεινικοί προορισμοί προσελκύουν περίπου το 15-20% του παγκόσμιου τουρισμού και είναι περιοχές σημαντικής πολιτιστικής ποικιλομορφίας, γνώσης και κληρονομιάς. Παρόλο που ο ορεινός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, πολλές ορεινές κοινότητες εξακολουθούν να μην ωφελούνται και να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. 

 

#MountainsMatter για τα Τρόφιμα δεδομένου ότι είναι σημαντικά κέντρα γεωργικής βιοποικιλότητας και φιλοξενούν πολλά από τα τρόφιμα που έρχονται στο τραπέζι μας, όπως ρύζι, πατάτες, quinoa, ντομάτες και κριθάρι. Ωστόσο, φιλοξενούν ορισμένους από τους πιο πεινασμένους λαούς στον κόσμο με μεγάλη ευπάθεια στην έλλειψη τροφίμων και τον υποσιτισμό και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ορεινή γεωργία.

 

#MountainsMatter for Youth , παρά τα όμορφα τοπία , η ζωή στα βουνά μπορεί να είναι σκληρή, ειδικά για την αγροτική νεολαία. Η εγκατάλειψη των χωριών τους για αναζήτηση απασχόλησης αλλού έχει οδηγήσει σε έλλειψη νέων και σε αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού . Η μετανάστευση από τα βουνά οδηγεί σε αύξηση της εγκατάλειψης της γεωργίας, της υποβάθμισης της γης και συχνά των δασικών πυρκαγιών. Σε κοινοτικό επίπεδο, οι πολιτιστικές αξίες και οι αρχαίες παραδόσεις έχουν χαθεί.

 

#MountainsMatter για τους Αυτόχθονες Λαούς, καθώς πολλές ορεινές περιοχές φιλοξενούν αρχαίες αυτόχθονες κοινότητες που κατέχουν και διατηρούν πολύτιμες γνώσεις, παραδόσεις και γλώσσες. Οι λαοί των βουνών έχουν αναπτύξει αξιόλογα συστήματα χρήσης γης και διαθέτουν πληθώρα γνώσεων και στρατηγικών που έχουν συσσωρευτεί σε γενιές σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής στις κλιματικές μεταβλητές.

 

#MountainsMatter για την Βιοποικιλότητα και το ήμισυ των hotspots της βιοποικιλότητας του πλανήτη συγκεντρώνονται στα βουνά και τα βουνά υποστηρίζουν περίπου το ένα τέταρτο των χερσαίων βιοποικιλότητας. Τα βουνά φιλοξενούν σπάνια ζώα όπως οι γορίλες, τα λεοπάρδαλα του χιονιού και τα μαγευτικά tahr, καθώς και τα εντυπωσιακά όμορφα φυτά όπως οι ορχιδέες λεβάντα κτλ.

 

Η Διεθνής Ημέρα του Βουνού 2018 θα αποτελέσει ευκαιρία δημιουργίας ενός μεγάλου κοινωνικού κινήματος που μπορεί να φέρει ορεινά θέματα στα τραπέζια των πολιτικών. Μέσα από μια παγκόσμια εκστρατεία, μια στρατηγική κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και γεγονότα σε όλο τον κόσμο, σχεδιάζουμε να πούμε στον κόσμο ότι η σημερινή αμέλεια των βουνών και των λαών των βουνών πρέπει να σταματήσει. Ζητάμε λοιπόν από όλους να χρησιμοποιήσουν το hashtag #MountainsMatter σε όλες τις επικοινωνίες τους διευκρινίζοντας γιατί τα βουνά έχουν σημασία γι ‘αυτά.

 

Οι δράσεις των φορέων

 

ΚοινΣΕΠ Αγγιστρο https://www.facebook.com/events/258566591473823/?active_tab=about

 

Φίλοι Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών =Λαιλιάς https://serresmfi.blogspot.com/2018/12/2018.html

 

Ορειβατική Λέσχη Σερρών Μενοίκιο Εστάλη φωτογραφία από το καμπαναριό της Ντρανόβας στο Παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας για την Ημέρα του Βουνού στο FAO.org

 

Αστροπύλη Σερρών Όρος Βροντούς https://www.facebook.com/astropyli/photos/a.436056919358/10156946658384359/?type=3&theater

 

Όμιλος Σερρών για UNESCO Διαγωνισμός φωτογραφίας Παγγαίο

http://www.serresforunesco.org/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%8E%CE%BD-2018/

 

Η Διεθνής Ημέρα του Βουνού 2018 θα αποτελέσει ευκαιρία δημιουργίας ενός μεγάλου κοινωνικού κινήματος που μπορεί να φέρει ορεινά θέματα στα τραπέζια των πολιτικών. Μέσα από μια παγκόσμια εκστρατεία, μια στρατηγική κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και γεγονότα σε όλο τον κόσμο, σχεδιάζουμε να πούμε στον κόσμο ότι η σημερινή αμέλεια των βουνών και των λαών των βουνών πρέπει να σταματήσει. Ζητάμε λοιπόν από όλους να χρησιμοποιήσουν το hashtag #MountainsMatter σε όλες τις επικοινωνίες τους διευκρινίζοντας γιατί τα βουνά έχουν σημασία γι ‘αυτά.

 

Most Popular

Μεγάλο διπλό του Πανσερραϊκού με υπογραφή Ουάρντα

Μεγάλο διπλό με 0-2 επί της Λαμίας πανηγύρισε ο Πανσερραϊκός, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Super League 1. Με αυτή την επιτυχία τα...

Γκαρσία: «Σημαντική η πρόκριση αλλά πιο σημαντική η παραμονή στην κατηγορία»

Ο τεχνικός του Πανσερραϊκού, Πάμπλο Γκαρσία, μίλησε για την πρόκριση της ομάδας του σε βάρος του Αστέρα Τρίπολης στη διοργάνωση του Κυπέλλου. Πιο συγκεκριμένα ο...

Δεν έτυχε το 0-0 του Άρη στην «OPAP Arena», αλλά πέτυχε αυτού που ήθελε

Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε ο Άρης μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση από το τελικό 0-0 κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά και...

Αναστασίου: «Ο ΠΑΟΚ ωρίμασε, ο Τερίμ θέλει χρόνο, προβάδισμα η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός δεν έχει πλάνο»

Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Αναστασίου και σχολίασε τις ανακατατάξεις στην κορυφή μετά τα αποτελέσματα των ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού-ΑΕΚ που...

Recent Comments