Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΠΟΡ Γνωρίζοντας το Wing Chun Kung Fu

Γνωρίζοντας το Wing Chun Kung Fu

 Ο Παναγιώτης Ζαγαλιώτης  είναι ο δάσκαλος και ιδρυτής  του τμήματος Wing Chun Kung Fu στις Σέρρες. Η ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες ξεκινά από μικρή ηλικία. Με το Wing Chun Kung Fu ασχολείται τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν πήγε να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Το παρόν τμήμα λειτουργεί και με την καθοδήγηση του δασκάλου του Παναγιώτη από τη Τριανδρία Θεσσαλονίκης, κύριο Κουτσογιάννη Αντώνιο.

Ποια είναι η ιστορία του  Wing Chun Kung Fu;

Το Wing Chun Kung Fu ανακαλύφθηκε πριν από 400 χρόνια περίπου στην Κίνα, όταν οι πλούσιοι καταδυνάστευαν τους φτωχούς και τους απαγόρευαν να έχουν όπλα. Για αυτό το λόγο προσπάθησαν να βρουν μία μέθοδο για να επαναστατήσουν χωρίς όπλα. Μαζεύτηκαν οι πέντε μεγαλύτεροι δάσκαλοι των διαφορετικών στυλ Kung fu  στο ναό του Τσι Λιν και εκεί συνέλεξαν τις διάφορες τεχνικές, ο καθένας από το δικό του στυλ, με αποτέλεσμα να βγάλουν αυτό το καινούργιο στυλ που ονομάστηκε Wing Chun Kung Fu. Στη συνέχεια δυστυχώς τους ανακάλυψαν και σκότωσαν τους τέσσερις από αυτούς, και επέζησε μόνο μία, η καλόγρια Ng Moi ( Ng mui), που το δίδαξε σε μία κοπέλα στην οποία έδωσε και το όνομα Wing Chan που σημαίνει ελπίδα για το μέλλον δείχνοντας ότι αυτή ήταν η ελπίδα τους για να συνεχιστεί η ιδέα της επανάστασης.Kung fu σημαίνει σκληρή δουλεία και Wing Chun σημαίνει ελπίδα για το μέλλον.

Ποια η φιλοσοφία του Wing Chun ως προς τον τρόπο ζωής;

Προάγει τον φιλειρηνικό τρόπο ζωής, την αποφυγή της διαμάχης, την ευγένεια και τη συμπαράσταση, τη βοήθεια προς τους αδύναμους. Αυτός είναι και ο λόγος που το διδάσκουμε εμείς, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να είναι ασφαλής και να μην δημιουργεί προβλήματα.

Τα είδη του Kung Fu;

Είναι εκατοντάδες! Τα πιο γνωστά είναι το Shaolin Kung Fu, το Wu Shu Kwan Kung Fu, το Wing Chun Kung Fu, Hung Gar Kung Fu.

Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ασχοληθεί;

Περίπου 6-7 χρονών. Από την ηλικία που μπορεί να αντιλαμβάνεται κάποιες απλές κινήσεις, γιατί έχει να κάνει με απλές βασικές κινήσεις.

Υπάρχει κάτι που να σε περιορίζει να συνεχίσεις το Wing Chan από μια ηλικία και μετά;

Όχι, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, γιατί οι κινήσεις που χρησιμοποιούνται δεν απαιτούν  ευλυγισία και δύναμη. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι έχει τύχει να διδάξω μαθητή που ήταν 67 χρονών.

Υπάρχει συμμετοχή στο φετινό τμήμα; Ποιο το εύρος της ηλικίας τους;

Έχουμε αρκετή συμμετοχή και με μεγάλο εύρος ηλικιών από 11 χρονών ο μικρότερος μαθητής μέχρι 45 χρονών ο μεγαλύτερος.

Πώς προσαρμόζεται το πρόγραμμα της προπόνησης;

Προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο γνώσης του καθενός. Δηλαδή, αν έρθει κάποιος αρχάριος δεν θα μπορέσουμε να του δείξουμε τα πολύπλοκα.  Το ίδιο συμβαίνει και στους προχωρημένους, δεν θα δείξουμε κάτι πολύ απλό.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περιβολή για τους αθλούμενους;

Είναι κοντομάνικη μπλούζα με το χαρακτηριστικό σήμα του Wing Chan Kung Fu της ομοσπονδίας μας που ονομάζεται Golden Dragons, και μαύρο παντελόνι  που συνήθως για να μην επιβαρύνουμε τους μαθητές οικονομικά, λέμε να φέρουν αυτοί ένα δικό τους μαύρο παντελόνι χωρίς λογότυπα – στάμπες.

Πόσες είναι οι ζώνες που μπορούν να πάρουν οι μαθητές και τι δηλώνουν;

Είναι δέκα ζώνες. Κάθε μια από αυτές δηλώνει και κάποιο αντίστοιχο στοιχείο της φύσης. Ξεκινάμε από την άσπρη ζώνη που δηλώνει την αοριστία, ότι κάποιος δεν έχει οργανώσει τις γνώσεις του και τις τεχνικές του. Πάμε τις τρεις επόμενες που είναι από την ανοιχτή γαλάζια μέχρι την πιο σκούρα γαλάζια που δηλώνουν τη θάλασσα. Κατά κάποιο τρόπο ξεκινάς και κολυμπάς στις γνώσεις του Wing Chan. Μετά είναι η πέμπτη και η έκτη που είναι καφέ και σκούρα καφέ και δηλώνουν το νέο δέντρο που αναπτύσσεται και το πιο γερασμένο δέντρο που έχει ωριμάσει και αναπτυχθεί. Έπειτα είναι η μαύρη που δηλώνει την ενέργεια που υπάρχει γύρω μας. Η μαύρη δεν είναι η τελευταία ζώνη όπως σε άλλες πολεμικές τέχνες. Μετά είναι η γκρίζα που δηλώνει τα σύννεφα, η πράσινη που δηλώνει τη γη – το χορτάρι όλη τη φύση και τελευταία είναι η χρυσή που δηλώνει τον ήλιο που υποτίθεται πως είναι το ανώτερο επίπεδο γνώσης και τεχνικής.

Ποιος είναι ο τρόπος απόκτησης των ζωνών;

Πραγματοποιούνται κάθε πέντε με έξι μήνες εξετάσεις αναβάθμισης επιπέδου.

Στην Ελλάδα βλέπουμε πως δεν είναι τόσο διαδεδομένο το άθλημα. Που πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλεται;

Κυρίως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων επίσημων που έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως δημοφιλείς αθλήματα δεν ασχολούνται πολλοί με το Kung Fu. Ασχολούνται κυρίως με άλλα αθλήματα που προβάλλονται και στην τηλεόραση.

Πόσα χρόνια υπάρχει η σχολή στις Σέρρες;

Από το 2012 για την ακρίβεια τεσσεράμισι χρόνια και συνεχίζει.

Ποιο είναι το κόστος συμμετοχής;

Το κόστος είναι πολύ προσιτό. Προσπαθούμε να το κρατήσουμε όσο πιο χαμηλά γίνεται , λόγω και της περιόδου της κρίσης, σε αντίθεση με πολλές άλλες δραστηριότητες, που δυστυχώς ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής, για κάποιο λόγο αυξάνονται αντί να μειώνονται, εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές ώστε να μπορούν να έρθουν όλοι.

 

Μιλήσαμε και με τον Χρήστο Παπαδόπουλο, μαθητή του Παναγιώτη, για τις εντυπώσεις του από το Kung Fu «Το Kung Fu με προσέλκυσε διότι έχει μια φιλοσοφία. Κρύβει κάτι καλύτερο, έχει ένα βαθύτερο νόημα. Είναι εύκολο αλλά παράλληλα και πολύ έξυπνο. Κάθε κίνηση είναι μελετημένη. Αν και κάνω 6 μήνες, νιώθω πως με ολοκληρώνει ως πολεμική τέχνη.»

 

 

Most Popular

Έγινε η νύχτα, μέρα για τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ στο Λευκό Πύργο!

Τη νύχτα μέρα έκαναν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος από τους παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι πιστοί ακόλουθοι του...

Μεγάλο διπλό του Πανσερραϊκού με υπογραφή Ουάρντα

Μεγάλο διπλό με 0-2 επί της Λαμίας πανηγύρισε ο Πανσερραϊκός, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Super League 1. Με αυτή την επιτυχία τα...

Γκαρσία: «Σημαντική η πρόκριση αλλά πιο σημαντική η παραμονή στην κατηγορία»

Ο τεχνικός του Πανσερραϊκού, Πάμπλο Γκαρσία, μίλησε για την πρόκριση της ομάδας του σε βάρος του Αστέρα Τρίπολης στη διοργάνωση του Κυπέλλου. Πιο συγκεκριμένα ο...

Δεν έτυχε το 0-0 του Άρη στην «OPAP Arena», αλλά πέτυχε αυτού που ήθελε

Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε ο Άρης μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση από το τελικό 0-0 κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά και...

Recent Comments