Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Πανελλαδικές 2020: Ξεκινούν τη Δευτέρα με έκθεση - Περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι

Πανελλαδικές 2020: Ξεκινούν τη Δευτέρα με έκθεση – Περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι

Θα ξεπεράσουν τις 100.000 οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, με εντυπωσιακή αύξηση των υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ προσεγγίζουν τις 18.000. Ουσιαστικά, καταγράφεται μία στροφή των μαθητών προς τα ΕΠΑΛ αντί των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), η οποία αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των θέσεων που μπορούν να διεκδικήσουν στα ΑΕΙ οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Δηλαδή, μέσω της στροφής τους προς τα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι αναζητούν τον ευκολότερο δρόμο προς περιζήτητες σχολές των ΑΕΙ.

Ειδικότερα, το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελλαδικών θα γίνει την προσεχή Δευτέρα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Θα ακολουθήσουν την Τρίτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ με τα Νέα Ελληνικά. Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 συνολικά θα εισαχθούν στις σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 77.970 υποψήφιοι. Ο αριθμός είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όταν είχαν δοθεί ακριβώς 77.970 θέσεις στα ΑΕΙ.

Ως προς τους υποψηφίους, συνολικά 82.159 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων θα διεκδικήσουν φέτος μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτούς, το 80,49% επέλεξε να εξεταστούν με το φετινό σύστημα και το 9,51% είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών έτος και επέλεξαν να εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων φθάνουν τις 18.000 όπως και εκείνοι που, χωρίς εξετάσεις, θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ, ενώ υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα ξεπεράσει τις 100.000.

Πέρυσι στις εξετάσεις πήραν μέρος συνολικά 94.787 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 81.244 από τα Γενικά Λύκεια και οι 12.543 από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Η αύξηση των υποψηφίων των ΕΠΑΛ αποδίδεται στη στροφή πολλών μαθητών αντί των ΓΕΛ προς τα ΕΠΑΛ λόγω της αύξησης του ποσοστού των θέσεων επί του συνόλου που διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με βάση ρύθμιση του τέως υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διεκδικούν το 5% των θέσεων στις πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές, το 10% στα υπόλοιπα ΑΕΙ και το 20% στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Βεβαίως, όπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, ο στόχος των μαθητών που επιλέγουν τα ΕΠΑΛ είναι οι θέσεις στα πολυτεχνεία και τις ιατρικές σχολές. Ενδεικτικά, πέρυσι η βάση εισαγωγής στη σχολή Η/Υ του ΕΜΠ για τους υποψηφίους των ΓΕΛ ήταν 18.134 μονάδες και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ 16.125 μονάδες. «Προ διετίας, όταν αυξήθηκαν οι θέσεις που δόθηκαν στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έπεσαν οι βάσεις. Ετσι, πολλοί γονείς έστρεψαν τα παιδιά τους στα ΕΠΑΛ, ελπίζοντας ότι θα ήταν ευκολότερη η εισαγωγή» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης.

Φέτος, βέβαια, θα είναι πολύ ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας. Το προσωπικό της αρμόδιας Διεύθυνσης για τη διεξαγωγή των εξετάσεων (πέρυσι ξεκίνησαν στις 6/6) εργάστηκε για την προετοιμασία τους, ενώ θεωρείται ότι η καθυστέρηση στην έναρξή τους θα «ψαλιδιστεί» με επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να μην υπάρξει αντίστοιχη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Πηγή: Καθημερινή

Most Popular

Μια εμφάνιση που δεν περιμέναμε, ένα καλοκαίρι που δε φανταζόμαστε

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε με εντυπωσιακό τρόπο στην ενεργό δράση, με το επόμενο διάστημα να αναμένεται «καυτό» -Γράφει ο Γιάννης Κουβόπουλος. Πριν από το χθεσινό ματς...

Loreen: Ουκρανή τραγουδίστρια την κατηγορεί ότι αντέγραψε το κομμάτι της

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νίκη της Loreen στη φετινή Eurovision, καθώς το τραγούδι της φαίνεται πως μοιάζει με τρία άλλα κομμάτια. Η εισαγωγή του «Τattoo»...

Προειδοποίηση ενόψει τελικού η φτηνή ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό

Ψυχρολουσία και απογοήτευση από μια ακόμη φτηνή ήττα. Ωστόσο και προειδοποίηση εν όψει του τελικού, πως δεν θα πρέπει να επαναληφθούν λαθεμένες επιλογές που...

Η επιλογή Τερζή κρύβει μικρότερο ρίσκο από επιλογές τύπου… Μπούργος ή Πάρντιου

Παρακολουθώ με προσοχή την συζήτηση που γίνεται για τον Απόστολο Τερζή, από την ώρα που αποφάσισε η ΠΑΕ Άρης να τον διατηρήσει στη θέση...

Recent Comments