Ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς στη μοίρα, η σύμπτωση είναι αξιοσημείωτη. 12 Οκτωβρίου έφυγε από τη ζωή ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, 12 Οκτωβρίου πάτησε για πρώτη φορά σε παρκέ του ΝΒΑ ο Λάρι Μπερντ.
Σαν σήμερα δηλαδή έστω και με διαφορά 20 ετών το ένα γεγονός από το άλλο, ήταν σαν να ήρθε να καλύψει ο ένας το κενό του άλλου γιατί σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δύο θρύλους του παγκόσμιου μπάσκετ. Με αυτή τη διπλή αφορμή, τη συμπλήρωση 37 χρόνων από το ντεμπούτο του Μπερν και 17 χρόνων από τον θάνατο του Τσάμπερλεϊν, η «Μ» θυμίζει ποια αυτά τα επιτεύγματα που τους κατέταξαν στην κατηγορία των θρύλων.
ΛΑΡΙ ΜΠΕΡΝΤ
Δεν πρόλαβε τον Τσάμπερλεϊν ως αντίπαλο αφού το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ έγινε έξι χρόνια μετά την αποχώρηση του Ουίλτ. Ωστόσο ο Λάρι Μπερντ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ημερομηνία που πέθανε ο Τσαμπερλεϊν με απόσταση 20 χρόνων, σαν σήμερα το 1979. Πολύ σύντομα κέρδισε και αυτός αυτοδίκαια τον χαρακτηρισμό «θρύλος».
Ως άνθρωπος του μπάσκετ έχει κάνει τα πάντα στο ΝΒΑ και μάλιστα με επιτυχία. Παίκτης μόνο με τους Σέλτικς από το 1979 ως το 1992, προπονητής των Πέισερς από το 1997 ως το 2000, εκτελεστικός διευθυντής και τώρα πρόεδρος της ομάδας της Ιντιανάπολις. Το να επιχειρήσει κανείς να αραδιάσει τα επιτεύγματα του Μπερντ σε λίγες σειρές μοιάζει σαν «mission impossible».
Ας μείνουμε λοιπόν στην αφορμή, τη συμπλήρωση 37 χρόνων από την πρώτη εμφάνιση του στα παρκέ του ΝΒΑ. Αγωνιζόμενος στο Ιντιάνα Στέιτ και αποφοιτώντας με μέσους όρους 30,3 πόντων, 13,3 ριμπάουντ και 4,6 ασίστ ο Μπερντ κέρδισε με άνεση μια ψηλή θέση στο ντραφτ του 1978 από τους Σέλτικς (Νο6). Ο θρυλικός Ρεντ Άουερμπαχ βλέποντας στο πρόσωπο του τον άνθρωπο πάνω στον οποίο θα «έχτιζε» τη νέα αυτοκρατορία των Σέλτικς, τον έκανε τον υψηλότερα αμειβόμενο ρούκι στην ιστορία του ΝΒΑ μέχρι τότε, αφού του προσέφερε 3,25εκ. δολάρια για πέντε χρόνια. Ο Μπερντ δεν έπαιξε όμως την ίδια σεζόν στο ΝΒΑ αλλά βρέθηκε στο Σίριακιους Στις 12 Οκτωβρίου 1979 ήρθε η ώρα για το ντεμπούτο του και ήταν ενδεικτικό της καριέρας που θα ακολουθούσε. Ο Μπερντ είχε κόντρα στους Χιούστον Ρόκετς 14 πόντους, 10 ριμπάουντ και πέντε ασίστ.
Βραβευμένος κόουτς και παράγοντας
Ο Μπερντ είναι μια μοναδική περίπτωση μπασκετάνθρωπου στο ΝΒΑ γιατί πέραν από την ατελείωτη λίστα των επιτευγμάτων του μέσα στις τέσσερις γραμμές (μεταξύ αυτών τρεις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ, δύο φορές MVP των τελικών, τρεις φορές MVP της σεζόν, 12 φορές ολ σταρ, εννιά φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας) είναι πολύ πετυχημένος και έξω από αυτές.
Από το 1992 ως το 1997 οι Σέλτικς τον κράτησαν στους κόλπους τους ως ειδικό βοηθό της ομάδας αλλά στη συνέχεια ο Μπερντ δέχτηκε την πρόταση-πρόκληση των Πέισερς της Ιντιάνα περιοχής της οποίας είναι γέννημα-θρέμμα. Ο Μπερντ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας παρότι δεν είχε καμία εμπειρία και την οδήγησε στο καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας της μέχρι εκείνη την περίοδο (58-24). Μάλιστα οι Πέισερς οδήγησαν τους τελικούς της Ανατολής το 1998 κόντρα στους Μπουλς στα άκρα, δηλαδή στο 7ο παιχνίδι. Έτσι ο Μπερντ αναδείχτηκε «προπονητής της χρονιάς» κάτι που δεν έχει κάνει άλλος που ως παίκτης έχει αναδειχτεί MVP. Οι χρονιές που ακολούθησαν ήταν εξίσου παραγωγικές αφού οι Πέισερς τόσο το 1999 όσο και το 2000, κατέκτησαν την πρωτιά στη Σέντραλ Ντιβίσιον. Το 2000 μάλιστα έφτασαν μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ όπου «λύγισαν» από τους Λέικερς των Σακίλ και Μπράιαντ με 4-2.
Ο Μπερντ όμως είχε αποφασίσει να μείνει στον πάγκο μόνο για τρία χρόνια όπως και έγινε. Εμεινε όμως στον οργανισμό των Πέισερς αρχικά ως πρόεδρος του αγωνιστικού τμήματος, ακολούθως αναβαθμίστηκε σε τζένεραλ μάνατζερ και μάλιστα αναδείχτηκε «παράγοντας της χρονιάς» τη σεζόν 2011-2012. Επικαλούμενος όμως λόγους υγείας αποχώρησε το ίδιο καλοκαίρι. Επέστρεψε ένα χρόνο μετά ως πρόεδρος θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.
ΟΥΙΛΤ ΤΣΑΜΠΕΡΛΕΝ
17 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε σε ηλικία 63 ετών, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Η λέξη θρύλος είναι ίσως μικρή για να καλύψει το μέγεθος της καριέρας και των επιτευγμάτων του μέσα στα παρκέ. Το μέγεθος του –ήταν 2.16μ- σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά του τον κατέστησαν ακαταμάχητο σε μια εποχή που δεν υπήρχαν πολλοί παίκτες στο μπόι του. Σωματικά και ποιοτικά. Κάπως έτσι σημείωσε ατομικά και ομαδικά επιτεύγματα που παραμένουν ακόμη και σήμερα ακατάρριπτα και με βάση τα δεδομένα της εποχής, δύσκολα θα καταρριφθούν.
Επιγραμματικά: Ο Τσάμπερλεϊν είναι ο μόνος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημείωσε 100 πόντους σε ένα παιχνίδι (στις 2 Μαρτίου 1962 και στη νίκη των Σίξερς επί των Νικς με 169-147) ενώ έχει και το ρεκόρ των περισσότερων ριμπάουντ σε έναν αγώνα (στις 24 Νοεμβρίου 1960 κόντρα στους Σέλτικς). Εκείνη τη σεζόν είχε μέσο όρο 50,4 πόντων ανά αγώνα, αριθμό που προφανώς δεν θα φτάσει ποτέ κάποιος παίκτης στο μέλλον. Είναι επίσης ο μόνος παίκτης στην ιστορία με μέσους όρους τουλάχιστον 30 πόντων και 20 ριμπάουντ σε μία σεζόν, ήταν επτά συνεχόμενα χρόνια πρώτος σκόρερ, 11 συνολικά φορές πρώτος ριμπάουντερ αλλά και μια φορά πρώτος πασέρ της λίγκας.
Υπάρχει και συνέχεια. Ο Τσάμπερλεϊν σημείωσε περισσότερους από 60 πόντους σε 32 αγώνες έχοντας και αυτήν την πρωτιά ενώ μοιάζει εξίσου εντυπωσιακό ότι δεν αποβλήθηκε με φάουλ σε κανένα από τα 1.045 παιχνίδια του στο ΝΒΑ. Παρά τα ατελείωτα ατομικά επιτεύγματα του, ο Τσάμπερλεϊν περιορίστηκε σε δύο μόνο τίτλους του ΝΒΑ, έναν με τους Σίξερς το 1967 και έναν το 1972 με τους Λέικερς.
Θρύλος και στο… κρεβάτι
Όταν το 1973 αποσύρθηκε από τα παρκέ του ΝΒΑ, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν έκανε μια απόπειρα να μείνει στο μπάσκετ ως προπονητής με τους Σαν Ντιέγκο Κονκουϊστάντορς που αγωνίζονταν στην ανταγωνιστική τότε λίγκ προς το ΝΒΑ, το ΑΒΑ. Το έκανε μάλιστα ως παίκτης-προπονητής όμως οι Λέικερς έχοντας ακόμη συμβόλαιο μαζί του, τον μήνυσαν και ουσιαστικά τον ανάγκασαν να αποσυρθεί οριστικά.
Ο Τσάμπερλεϊν όμως είχε «χτίσει» ήδη τον θρύλο του. Έναν ίσως ανάλογο έφτιαξε και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Εχοντας την οικονομική άνεση έζησε τη μεγάλη ζωή. Οδηγούσε μια φεράρι και μία μπέντλεϊ που ενδεχομένως έκαναν πιο εύκολη τη δράση τους στις… γυναίκες. Ενας τομέας στον οποίο ήταν ίσως περισσότερο παραγωγικός ακόμη και από εκείνον τον μπάσκετ. Φίλοι του πιστοποιούσαν ότι βρέθηκε ερωτικά με 23 διαφορετικές γυναίκες σε 10 μέρες. Στα 40 του χρόνια είχε σχέση με τη 19χρονη τότε Σουηδή αθλήτρια του ύψους Ανέτ Τανέιντερ. Τώρα αν όντως πήγε με 20.000 διαφορετικές γυναίκες κατά δήλωση του ιδίου στην αυτοβιογραφία του που εκδόθηκε το 1991 με τίτλο «η θέα από ψηλά» είναι κάτι που αγγίζει τα όρια του μύθου παρότι οι μαρτυρίες της εποχής σε ένα βαθμό το επιβεβαιώνουν. Πάντως αν η… καταμέτρηση άρχισε από τα 15 του και τελείωσε στα 55 όταν εκδόθηκε το βιβλίο, θα πρέπει να πήγαινε με 500 διαφορετικές γυναίκες τον χρόνο, 1,4 διαφορετικές σε κάθε μέρα.
Εκτός της σεξουαλικής του δράσης, ο Τσάμπερλεϊν ασχολήθηκε με αρκετές επιχειρήσεις γνωστότερη των οποίων ήταν ένα κλαμπ στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. 12 Οκτωβρίου 1999 τον πρόδωσε η καρδιά του, αφού πέθανε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
metrosport.gr