Αντικείμενο της ομιλίας είναι μια πρώτη παρουσίαση των βαφτιστικών και επωνύμων των ελληλοφώνων κατοίκων της επαρχίας Σερρών, οι οποίοι γεννήθηκαν στα χωριά Άγιο Πνεύμα, Εμμανουήλ Παπάς, Νέο Σούλι, Πεντάπολη και Χρυσό κατά τον 19ο αιώνα μέχρι και την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Μετά από μια σύντομη αναφορά σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γλωσσικού ιδιώματος διατυπώνονται παρατηρήσεις για τη μορφή, τη διαδικασία παραγωγής και τα αίτια της δημιουργίας 9.443 ανδρικών και γυναικείων ονομάτων και των επωνύμων 821 οικογενειών, τα οποία καταγράφηκαν από τον εκλογικό κατάλογο του 1914, Μητρώα Αρρένων, Δηματολόγια του Δήμου και επιτόπια έρευνα.
Υποστηρίζεται η άποψη ότι τα κριτήρια ονοματοδοσίας είναι τα πανελληνίως γνωστά, που ισχύουν και για όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Νότιας Βαλκανικής. Πρωτεύουσα θέση κατέχουν τα βαπτιστικά από την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.
Οι παρατηρούμενες αποκλίσεις οφείλονται στα ιδιαίτερα γνωρίσματα του ιδιώματος, τη γεωγραφική θέση και τους μετοίκους όχι μόνον από τα γειτονικά δίγλωσσα χωριά, αλλά κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.
Ο ομιλητής σπούδασε κλασσική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και τη Γερμανία. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1983) και της Θεσσαλονίκης (2005). Αντικείμενο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων από το 1986 είναι η έρευνα των νεοελληνικών ανθρωπωνυμίων. Έχει δημοσιεύσει εργασίες ονοματολογικού περιεχομένου σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση για το όνομα Ζαγόρης, το οποίο ως βαφτιστικό συναντάται μόνον στα εν λόγω χωριά.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.