Με τη λειτουργία δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα, Έβρου, θα “τρέξει” η φετινή καμπάνια για την ΕΒΖ, ενώ το “σήμα” σποράς πρόκειται να δοθεί προς τους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς την προσεχή Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, προερχόμενες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
“Ξεκινά την προσεχή Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 η φετινή διαδικασία για την παραγωγή τεύτλων”, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και τονίστηκε: “θα ανάψουν και φέτος τα φουγάρα στα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα Έβρου”, επιβεβαιώνοντας έτσι την αρχική αισιόδοξη στάση που κρατούσε ο αρμόδιος υπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας”.
Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι η φετινή καμπάνια θα χρηματοδοτηθεί και θα πραγματοποιηθεί με την “αποκλειστική” ευθύνη του επενδυτικού σχήματος που τελικά προκρίθηκε στη διαδικασία που “έτρεξε” για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην ΕΒΖ, το οποίο “πρόκειται να καταθέσει στο αμέσως επόμενο διάστημα τη δεσμευτική του προσφορά και το επενδυτικό του σχέδιο για την εξυγίανση της βιομηχανίας”. Καλά πληροφορημένες πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ξεκαθάρισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕότι “ο πιστωτής της ΕΒΖ διαθέτει πλέον όλα τα στοιχεία εκείνα που καταστούν ξεκάθαρο ότι τα λεφτά υπάρχουν”.
Ανακουφισμένος για το γεγονός ότι δεν θα χαθεί η φετινή καλλιεργητική χρονιά για τους τευτλοπαραγωγούς, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρός τους για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκης Πίππας, λέγοντας χαρακτηριστικά:”Ας μας δώσουν το σήμα και τα σπόρια και εμείς οι “τρελοί” που πιστεύουμε στην καλλιέργεια και δεν θέλουμε να χαθεί, θα μπούμε και θα σπείρουμε”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πίππας, εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται φέτος να σπαρούν περισσότερα στρέμματα, έναντι των 13.000 στρ. πέρυσι και τόνισε: “αν μας πληρώσουν και έγκαιρα το deminimis που προανήγγειλαν ότι θα πράξουν άμεσα και εάν μας καθορίσουν και την ημερομηνία εξόφλησής μας αναφορικά με τις περσινές οφειλές που έχουμε να λαμβάνουμε, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, τότε δεν αποκλείεται να σπείρουμε και τριπλάσια έκταση στρεμμάτων έναντι του 2018”.