Στα πλαίσια των μαθημάτων για τη βαθύτερη σημασία και λειτουργία των μύθων του Πλάτωνος, στην τελευταία ενότητα, θα ασχοληθούμε με μύθους μέσα απ’ τους οποίους αναδεικνύεται πιο ξεκάθαρα και κυρίως πιο εύληπτα για τους πολλούς, η σημασία και αξία των υψηλών αρχών ή και των αντιθέτων στην λειτουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας.
Το δίκαιο και η αδικία, η καλοσύνη και η κακότητα, η πλεονεξία και η λιτότητα στα υλικά αγαθά, φιλία και μισερότητα, η γνώση και η ηθικότητα, είναι σπουδαίες αρχές που αναπτύσσονται μέσα στους Πλατωνικούς διαλόγους είτε κυρίως, με διαλεκτική μέθοδο, αλλά και με παραστατικούς μύθους, όπως οι παραβολές της Καινής Διαθήκης. Ένα παράδειγμα μόνο. Η σοφιστική αντίληψη για τη δικαιοσύνη εκφράζεται με μια γενικά παραδεκτή, ως τις μέρες μας, άποψη, ότι ο φόβος της τιμωρίας είναι αυτός που αποτρέπει τους περισσότερους από την αδικία.
Αντίθετα η Σωκρατική ηθική άποψη, μεγαλειώδες στη σύλληψη, είναι ότι η αρετή είναι ζήτημα γνώσης και αυτός που έχει τη γνώση αυτών των εννοιών (δίκαιο- αδικία) ξέρει ότι ο αδικούμενος βλάπτει κυρίως πρώτιστα τον εαυτό του και όχι τον αδικώμενο. Έτσι η ηθική συμπεριφορά ήθους περνά μέσα από τη γνώση.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.