Μέρες φέρεται να μετράει στη θέση του Αθλητικού Διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Φρανκ Άρνεσεν. Τι έκανε και τι …δεν έκανε, όμως, ο Δανός μέχρι τώρα και βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση σχεδόν 9 μήνες μετά την πρόσληψή του; Η σχετική έρευνα μπορεί να πείσει και τον πλέον φανατικό υποστηρικτή του Άρνεσεν πως για Αθλητικός Διευθυντής, πρόσφερε λίγα και ξόδεψε πολλά. Αναλυτικά…
Αν σας λέγαμε πως σε μια ομάδα με συνολικό μπάτζετ για φέτος κοντά στα 40 εκ. ευρώ, οι μεταγραφές που έφερε ο Αθλητικός Διευθυντής το καλοκαίρι κόστισαν …τα μισά για να φέρουν την ομάδα σε χειρότερη θέση από πέρυσι, θα το πιστεύατε; Πάμε σε στοιχεία για να το πιστέψετε, κάνοντας παράλληλα και τις απαραίτητες συγκρίσεις για το value for money τις κάθε κίνησης του Άρνεσεν.
Ο Σαββίδης του έδωσε τα κλειδιά και …20 εκατομμύρια!
Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης λειτούργησε εντελώς …ποδοσφαιρικά. Αποφάσισε, δηλαδή, να προσλάβει έναν κορυφαίο Αθλητικό Διευθυντή και να του δώσει τα κλειδιά της ομάδας, μαζί με ένα μπάτζετ που θεωρούσε πως θα άλλαζε τα δεδομένα. Πήρε, λοιπόν, τον Φρανκ Άρνεσεν, έναν ποδοσφαιράνθρωπο που είχε ήδη μεγάλες περγαμηνές ως Αθλητικός Διευθυντής στον διεθνή χώρο και του πρόσφερε ένα μπάτζετ 20 εκ. ευρώ για μεταγραφές.
Φυσικά, ο Άρνεσεν δεν ήρθε τζάμπα στον ΠΑΟΚ και μάλιστα το συμβόλαιό του είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φετινό στην ομάδα. Ο Δανός συμφώνησε στα 950.000 ευρώ για κάθε χρόνο του συμβολαίου του (υπέγραψε για 1+2 χρόνια) και περισσότερα λεφτά από αυτόν μέσα στην ομάδα παίρνει μόνο ο «πολύς» Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ!
Αποκλειστικά δική του επιλογή ο Τούντορ
Πρώτο και βασικό μέλημα του Άρνεσεν το καλοκαίρι ήταν ο προπονητής θα θα ανέβαζε επίπεδο την ομάδα. Η τελική επιλογή του ήταν ο Ιγκόρ Τούντορ, ένας Κροάτης με βαρύ όνομα ως ποδοσφαιριστής (αφού είχε αγωνιστεί σε ολόκληρη Γιουβέντους), αλλά χωρίς ιδιαίτερες συστάσεις στον διεθνή χώρο ως προπονητής, καθώς στα 37 του δεν είχε δουλέψει ποτέ εκτός Κροατίας (είχε εμπειρία μόνο από τη Χάιντουκ Σπλιτ). Ήταν το πρώτο μεγάλο ρίσκο που πήρε ο Άρνεσεν και το οποίο για την ώρα δεν φαίνεται να δικαιώνεται, αφού ο Τούντορ και ο ίδιος ο Αθλητικός Διευθυντής χρεώνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό τη φετινή αποτυχία του ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα και Ευρώπη.
Το ρίσκο, μάλιστα, κόστισε μάλλον ακριβά στον ΠΑΟΚ και στον οικονομικό τομέα, καθώς ο Τούντορ και οι συνεργάτες του μόνο λίγα δεν πήραν, αν αναλογιστούμε τη σύντομη εμπειρία του Κροάτη στην προπονητική. Η συμφωνία προβλέπει απολαβές 650.000 ευρώ το χρόνο για το προπονητικό τιμ. Κι αν σας φαίνονται πολλά, μπροστά στα υπόλοιπα είναι μάλλον λίγα…
Την καλύτερη μεταγραφή την έκανε …ο Βρύζας!
Συνολικά το περασμένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ, με Αθλητικό Διευθυντή τον Φρανκ Άρνεσεν, πραγματοποίησε έντεκα μεταγραφές. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, ήταν «κλεισμένες» με υπόδειξη του προηγούμενου τεχνικού διευθυντή, Ζήση Βρύζα. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι πως η μεταγραφή που θεωρείται «καλύτερη» και πιο ελπιδοφόρα μέσα στην ομάδα, τόσο από κορυφαία διοικητικά στελέχη όσο και στο τεχνικό τιμ, είναι αυτή του Χάρη Χαρίση (παρά τους τραυματισμούς και το νεαρό της ηλικίας του, έχει δείξει ήδη πως μπορεί να βοηθήσει άμεσα και ουσιαστικά την ομάδα).
Ο Χαρίσης αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα αλλά είχε κλειστεί -και με καπάρο- από τον περασμένο Γενάρη (μαζί με τον Νίκο Κοροβέση που βρήκε τελευταία χρόνο συμμετοχής). Για τους δύο παίκτες ο ΠΑΣ είχε συμφωνήσει στο 1 εκ. ευρώ.
Μεταγραφή …Βρύζα, λοιπόν, είναι η καλύτερη της εποχής Άρνεσεν, ενώ στον Δανό Αθλητικό Διευθυντή πιστώνεται ως κορυφαία κίνηση η απόκτηση του Γκάρι Ροντρίγκεζ. Και όχι άδικα! Ωστόσο…
Η περίπτωση Ροντρίγκεζ, η ΑΕΚ και το μεγάλο κόστος
Ωστόσο, ο Γκάρι Ροντρίγκεζ κόστισε στον ΠΑΟΚ πολύ περισσότερα από εκείνα τα χρήματα με τα οποία είχε προταθεί λίγο νωρίτερα στην ΑΕΚ. Για τον μεσοεπιθετικό από το Πράσινο Ακρωτήρι, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε για φέτος συνολικά πάνω από 800.000 ευρώ (κοντά 250.000 κόστισε η αγορά του ενώ περίπου στις 600.000 ευρώ έφτασε η ετήσια αμοιβή του), την ώρα που ο παίκτης είχε προταθεί στην ΑΕΚ για …250 χιλιάρικα.
Τουλάχιστον, βέβαια, ο Γκάρι Ροντρίγκεζ άξιζε τα λεφτά του και ως προς αυτό ο Άρνεσεν …έκανε επιτυχία. Ή, έστω, δεν έχει κανέναν να τον κατηγορήσει ότι ξόδεψε κάτι παραπάνω, καθώς επρόκειτο για έναν παίκτη προοπτικής, που ανεξάρτητα από τους τραυματισμούς του (οι οποίοι, άλλωστε, ταλαιπωρούν όλη την ομάδα), έδειξε στοιχεία ποιότητας και μεγάλες δυνατότητες στα 26 ματς που πρόλαβε να αγωνιστεί ως τώρα.
Πολλά λεφτά, λίγα πράματα οι επιλογές του Άρνεσεν
Από εκεί και πέρα, όμως, οι επιλογές Άρνεσεν αποδείχθηκαν …καταστροφικές. Τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Κι αν τα συνδέσουμε και τα δύο, απόδοση και κόστος, θα δούμε ποιο είναι το πραγματικό for money κάθε κίνησης. Πάμε με τη σειρά:
Ασφαλώς η κίνηση που «έφθειρε» περισσότερο από κάθε άλλη την αξιοπιστία του Φρανκ Άρνεσεν ως Αθλητικού Διευθυντή, ήταν εκείνη του Ρόμπιν Όλσεν. Ο Σουηδός τερματοφύλακας κόστισε πολλά οικονομικά κι ακόμα περισσότερα αγωνιστικά, με τις συνεχόμενες γκάφες του, που δεν επέτρεψαν ποτέ στην άμυνα της ομάδας να νιώσει ασφάλεια.
Ο Όλσεν κόστισε στον ΠΑΟΚ -κρατηθείτε- περίπου 1,2 εκ. ευρώ. Μόνο για την απόκτησή του από τη Μάλμε και χωρίς το ετήσιο συμβόλαιό του! Η σουηδική ομάδα έβαλε στα ταμεία της ένα ποσό κοντά στις 700.000 ευρώ, ενώ ακόμα 500.000 μοιράστηκαν οι ατζέντηδες για τα δικαιώματά του! Ειδικά το τελευταίο ποσό χρεώνεται ως αποτυχία» στον Άρνεσεν, καθώς είναι απορίας άξιο πώς με εντολή του Δανού ο ΠΑΟΚ έδωσε μισό εκατομμύριο ευρώ σε ατζέντηδες, όταν το σύνηθες ποσοστό είναι 10% (αφού πήρε 700.000 η Μάλμε, θα έπρεπε να λάβουν 70.000…).
Κι όλα αυτά για έναν παίκτη που αγωνίστηκε συνολικά σε 19 επίσημα παιχνίδια (προκαλώντας στα περισσότερα γκρίνιες και …γέλια με τα γκολ που δέχθηκε), πριν παραχωρηθεί, με μορφή δανεισμού, στην Κοπεγχάγη…
Πολλά λεφτά κόστισε και ο η μεταγραφή του Κροάτη αμυντικού, Μαρίν Λέοβατς, καθώς η προηγούμενη ομάδα του, η Ριέκα, εισέπραξε το ποσό του 1,1 εκ. ευρώ για την παραχώρησή του. Ούτε και ο Λέοβατς έχει, μέχρι στιγμής, δικαιολογήσει το -μεγάλο για αμυντικό- ποσό που δαπανήθηκε, με μέτρια απόδοση στα περισσότερα από τα 19 ματς στα οποία αγωνίστηκε (από τα 40 που έχει δώσει φέτος μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ).
Στο 1 εκ. ευρώ έφτασε ακόμα μία μεταγραφική επιλογή του Άρνεσεν που δεν έχει δικαιώσει τα λεφτά της, αυτή του Βραζιλιάνου Ζάιρο, από τη σλοβάκικη Τρέντσιν, ενώ μια άλλη ομάδα της Σλοβακίας, η Σπαρτάκ Τρνάβα, έβαλε στα ταμεία της 650.000 ευρώ για τον Έρικ Σάμπο. Έναν παίκτη που ο Άρνεσεν εντόπισε στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τη Σπαρτάκ για τα προκριματικά του Europa League. Δεν το λες και συστηματικό σκάουτινγκ αυτό…
Τουλάχιστον οι Ζάιρο και Σάμπο έχουν εμφανιστεί σε αρκετά παιχνίδια του ΠΑΟΚ φέτος, έστω κι αν και οι δύο δεν έβγαλαν μάτια με την απόδοσή τους (Ο Ζάιρο έχει παίξει σε 20 ματς κι ο Σάμπο σε 23). Η μεταγραφή που για την ώρα δεν …ακούμπησε ήταν αυτή του Τέρι Αντόνις, ο οποίος κόστισε στον Ιβάν Σαββίδη περισσότερα από 600.000 ευρώ για να κάνει, ως τώρα, δύο εμφανίσεις στο Κύπελλο Ελλάδας. Η αυστραλιανή Σίδνεϊ FC πήρε περίπου 450.000 ευρώ για να τον παραχωρήσει, ενώ ακόμα 200.000 ευρώ πέρασαν σε χέρια ατζέντηδων για τα δικαιώματά του. Πολύ ακριβά τα δικαιώματα στην Αυστραλία…
Ξεχωριστές περιπτώσεις ο «αλμυρός» Τσίμιροτ και ο μεγάλος Μπερμπάτοφ
Από τις περιπτώσεις που θέλουν ακόμα χρόνο για να κριθούν, είναι αυτή του Γκόικο Τσίμιροτ, καθώς ο νεαρός Βόσνιος μέσος, ο οποίος αποκτήθηκε έναντι 800.000 ευρώ από τη Σαράγεβο, είχε σοβαρό τραυματισμό στο ξεκίνημα της σεζόν και μόλις τον τελευταίο μήνα αρχίζει να δείχνει κάποια από τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόκτησή του. Βέβαια, τα 800 χιλιάρικα που πήρε η Σαράγεβο αποτελούν ρεκόρ εσόδων για ομάδα από της Βοσνίας από πώληση ποδοσφαιριστή! Πάλι το έκανε το θαύμα του ο Άρνεσεν, o οποίος έδωσε και επιπλέον ποσό …250.000 ευρώ στους ατζέντηδες του Βόσνιου! Κι άλλη μεταγραφή, δηλαδή, που πέρασε το εκατομμύριο, χωρίς το συμβόλαιο του παίκτη!
Φυσικά, τα περισσότερα χρήματα ξοδεύτηκαν για τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (κοντά στο 1,5 εκ. ευρώ για την απόκτησή του καθώς ήταν ελεύθερος), ωστόσο αυτή ήταν μια στρατηγική κίνηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με άλλες προοπτικές και με στόχο το «ειδικό βάρος» του συλλόγου και την άνοδο του πρεστίζ του στο διεθνή χώρο, πέρα από τους προφανείς στόχους στον αγωνιστικό τομέα.
Ξεχωριστή περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί και αυτή του Στέλιου Μαλεζά, ο οποίος όμως κόστισε μόλις 100.000 ευρώ (τόσα ήταν το μπάι-άουτ του συμβολαίου του με τον Παναιτωλικό) και, λόγω του παλαιότερου «δεσίματός» του με τον ΠΑΟΚ, δεν θεωρείται επιλογή Άρνεσεν. Όπως φυσικά και αυτή του Μπερμπάτοφ, που πιστώνεται στα πιο υψηλά πατώματα της ΠΑΕ…
Μετράει απώλειες ο Ιβάν
Το κόστος για την απόκτηση των παικτών που πήγαν το περασμένο καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ, μόνο όσον αφορά στα χρήματα που πήραν οι ομάδες τους και οι ατζέντηδες (χωρίς δηλαδή τα συμβόλαιά τους και την εφορία), φτάνει λίγο πάνω από τα 7,5 εκ. ευρώ! Συνολικά, το καλοκαιρινό μπάτζετ για τις μεταγραφές και τα φετινά συμβόλαια των νέων παικτών με τγην εφορία (μόνο, δηλαδή, το κόστος για την πρώτη χρονιά του συμβολαίου τους), ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά ο Ιβάν Σαββίδης θα βάλει για όλη τη χρονιά περίπου 40 εκ.ευρώ. Τα μισά, λοιπόν, πήγαν σε μεταγραφές που σε μεγάλο ποσοστό δεν «έπιασαν» ή δεν απέδωσαν τα -από τον Άρνεσεν- αναμενόμενα. Ούτε, φυσικά, η επιλογή προπονητή, καθώς και ο Τούντορ διαρκώς παίρνει «παράταση ζωής», κυρίως επειδή ο Ιβάν Σαββίδης θέλει επιτέλους να τελειώσει τη χρονιά με τον ίδιο προπονητή κι όχι επειδή ο Κροάτης τον έχει πείσει για τις ικανότητές του…
Το αποτέλεσμα …προφανές! Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην στην 5η θέση στο πρωτάθλημα, κάτω ακόμα και από τον «φτωχό» Πανιώνιο, στους 27 βαθμούς μακριά από την κορυφή, χωρίς νίκη για 1,5 μήνα και με μοναδικό χειροπιαστό στόχο το Κύπελλο Ελλάδας. Και με τους οπαδούς που κάποτε διαμαρτύρονταν πως «πονάνε τα μυαλά μας», πλέον να νιώθουν ότι πονάνε και τα μάτια τους από το κακό θέαμα που βλέπουν!
Αν για όλα αυτά δεν φέρει μεγάλη ευθύνη ένας Αθλητικός Διευθυντής με περγαμηνές όπως ο Φρανκ Άρνεσεν, τον οποίο εμπιστεύτηκαν με κλειστά μάτια κάνοντάς του όλα τα χατίρια ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του, τότε μάλλον στον ΠΑΟΚ δεν φταίει κανένας. Κι ο ομογενής επιχειρηματίας έχει πλέον «μετρήσει» τα δεδομένα, πόσα έφερε και πόσα ξόδεψε ο Άρνεσεν, και φαίνεται να έχει καταλήξει στην απόφασή του…