Ο θηλασμός μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο τού μαστού, καθώς φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Breastfeeding Medicine.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Linkoping της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο του Τρόμσο της Νορβηγίας εξέτασαν τη σχέση μεταξύ τού ιστορικού θηλασμού και της επιβίωσης από καρκίνο μαστού, αλλά και συνολικά σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο μαστού και είχαν ζήσει αρκετά, ώστε να συντρέχουν και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν ουσιαστικά τη θνησιμότητα.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι οι γυναίκες 20 χρόνια μετά την υποβολή τους σε χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, όταν έχουν ιστορικό θηλασμού έχουν καλύτερο ποσοστό επιβίωσης.
Όσες είχαν επιβιώσει καρκίνου του μαστού και είχαν επίσης θηλάσει τα παιδιά τους για περισσότερους από έξι μήνες είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα σχετική με τον καρκίνο, αλλά και συνολική, μετά από 20 χρόνια.
«Η μελέτη επιβεβαιώνει τα μακροπρόθεσμα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την ίδια τη γυναίκα, ακόμα και ως προς τη μείωση τής σοβαρότητας και επιθετικότητας του καρκίνου τού μαστού» σχολιάζει ο αρχισυντάκτης του Breastfeeding Medicine Αρθουρ Έιντελμαν.
metrosport.gr