Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχική METRONEWS Formula 1: Οι ομάδες, οι αλλαγές των κανονισμών και το καλεντάρι

Formula 1: Οι ομάδες, οι αλλαγές των κανονισμών και το καλεντάρι

Η Formula 1 είναι και πάλι εδώ. Η δράση ξεκινά από το Μπαχρέιν όπου ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε την pole position δείχνοντας ότι φέτος θα έχουμε μάχη τίτλου με τον Χάμιλτον και πως η κυριαρχία των Mercedes ίσως αμφισβητηθεί από τη Red Bull.

Η νέα χρονιά έφερε ανακατατάξεις στις συνθέσεις των ομάδων, νέοι κανονισμοί δημιούργησαν νέα δεδομένα ενώ η σεζόν είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του σπορ με 23 αγώνες.

Οι ομάδες

Mercedes

Αυτοκίνητο: Mercedes W12 / Κινητήρας: Mercedes / Οδηγοί: Λιούις Χάμιλτον (44), Βάλτερι Μπότας (77)

Μία χρονιά με νέα δεδομένα ξεκινά για την Mercedes που έχει σαρώσει επί 7 σερί χρόνια σε οδηγούς και κατασκευαστές στην υβριδική εποχή της F1. Η αλλαγή στους κανονισμούς για το πίσω μέρος του δαπέδου, έχει επιφέρει διατάραξη της αεροδυναμικής ισορροπίας του μονοθεσίου. ΕΣτις δοκιμές του Μπαχρέιν, ο Χάμιλτον είχε σε τρία τετράωρα δύο εξόδους από την πίστα. Επίσης υπάρχουν θέματα αξιοπιστίας του κιβωτίου ταχυτήτων και του turbo.

Η ανάλυση των δοκιμών έγινε από τη Mercedes ώστε να διορθωθούν τα όποια θέματα στο αυτοκίνητο ώστε να διατηρήσει για μία σεζόν τα σκήπτρα.

Το δίδυμο των οδηγών της είναι αμετάβλητο με τον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον και τον «πιστό στρατιώτη» Βάλτερι Μπότας.

Red Bull

Αυτοκίνητο: Red Bull RB16Β / Κινητήρας: Honda / Οδηγοί: Μαξ Φερστάπεν (33), Σέρχιο Πέρες (11)

Η Red Bull φαίνεται να είναι η μεγάλη κερδισμένη από τις αλλαγές των κανονισμών. Οι Αυστριακοί ελέω Άντριαν Νιούι φαίνεται να είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν με μεγαλύτερη επιτυχία την αλλαγή της αεροδυναμικής πίσω από τους πίσω τροχούς και στον διαχύτη, προσφέροντας στους Φερστάπεν και Πέρεθ ένα μονοθέσιο εξαιρετικά ισορροπημένο και σταθερό μονοθέσιο.

Αν υπολογίσει κανείς και την κίνηση της Honda να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα την προγραμματισμένη ολοκαίνουρια μονάδα ισχύος διότι του χρόνου δεν θα βρίσκεται στο σπορ, οι «ταύροι» έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα καθώς αποδείχθηκε και εξαιρετικά αξιόπιστη στις δοκιμές.

Ο Μαξ Φερστάπεν θα προσπαθήσει να αποκαθηλώσει τον Χάμιλτον έχοντας teammate τον έμπειρο Σέρχιο Πέρεθ.

McLaren

Αυτοκίνητο: McLaren MCL35M / Κινητήρας: Mercedes / Οδηγοί: Λάντο Νόρις (4), Ντάνιελ Ρικιάρντο (3)

Βλέψεις για την πρώτη της νίκη μετά από 9 χρόνια έχει φέτος η McLaren. Η αγγλική ομάδα έχει πλέον την ισχυρότερη πια μονάδα ισχύος της Mercedes την οποία τοποθέτησε υποδειγματικά στο περσινό της μονοθέσιο. Η κίνηση φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του τεχνικού της τμήματος, Τζέιμς Κι. Έτσι φαντάζει και φέτος φαβορί για να τερματίσει στην 3η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Ο Λάντο Νόρις παρέμεινε και φέτος στο τιμόνι της και θα σχηματίσει ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Ντάνιελ Ρικιάρντο που άφησε τη Renault.

Aston Martin

Αυτοκίνητο: Aston Martin AMR21 / Κινητήρας: Mercedes / Οδηγοί: 5 Σεμπάστιαν Φέτελ (5), Λανς Στρολ (18)

Η Aston Martin (πρώην: Racing Point, Force India, Spyker, Midland και Jordan) μπαίνει σε άλλη αφετηρία σε σχέση με πέρσι. Αιτία είναι ο περιορισμός των περιθωρίων αντιγραφής από τους κανονισμούς. Άλλωστε το περσινό της μονοθέσιο κατηγορήθηκε ως ακριβές αντίγραφο της Mercedes.

Αντιμετωπίζει ακριβώς τα ίδια προβλήματα με την πρωταθλήτρια Mercedes (κιβώτιο, Turbo, ηλεκτρικό κύκλωμα).

Στους οδηγούς, παρέμεινε ο Λανς Στρολ ενώ ήρθε από τη Ferrari ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ.

Alpine

Αυτοκίνητο: Alpine A521 / Κινητήρας: Renault / Οδηγοί: Φερνάντο Αλόνσο (14), Εστεμπάν Οκόν (31)

Η Renault μετονομάστηκε σε Alpine και εγκατέλειψε το κίτρινο και το μαύρο στο μονοθέσιο για τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Στις δοκιμές του Μπαχρέιν, η Alpine έδειξε πολύ αξιόπιστη και φαίνεται πως είναι κοντά στις McLaren και Aston Martin. Όμως δε χρησιμοποίησε ποτέ τα χρησιμοποίησε τα μαλακά ελαστικά, και πιθανότατα ποτέ δεν είχε ελαφρύ φορτίου καυσίμου. Συνεπώς δε φανέρωσε την ταχύτητά της που ίσως αποδειχθεί κρυφό χαρτί στη μάχη των ομάδων της «δεύτερης ταχύτητας».

Η επιστροφή του δις παγκόσμιου πρωταθλητή Φερνάντο Αλόνσο εγγυάται εμπειρία και βαθμούς για τη γαλλική ομάδα μαζί με τον Εστεμπάν Οκόν.

Ferrari

Αυτοκίνητο: Ferrari SF21 / Κινητήρας: Ferrari / Οδηγοί: Σαρλ Λεκλέρ (16), Κάρλος Σάινθ (55)

Το 2020 είναι μία χρονιά που η Ferrari θέλει να διαγράψει από τη μνήμη της. Φέτος προσπαθεί να μπει σε μια κανονικότητα μετά την περσινή εφιαλτική σεζόν.

Η Scuderia φαίνεται να έχει λύσει τα δύο προβλήματα που την καταβαράθρωσαν την περασμένη σεζόν, τη μεγάλη υστέρηση της υβριδικής μονάδας ισχύος, και την υπερβολική αεροδυναμική αντίσταση του περσινού μονοθεσίου που της στερούσαν ταχύτητα και στις ευθείες και στις στροφές. Έτσι φέτος αναμένεται να παλέψει για την 3η θέση στους κατασκευαστές και ίσως και για κάποια νίκη.

Τα δύο κόκκινα μονοθέσια θα οδηγούν ο Σαρλ Λεκλέρ και ο Κάρλος Σάινθ που άφησε τη McLaren.

Alpha Tauri

Αυτοκίνητο: Alpha Tauri AT02 / Κινητήρας: Honda / Οδηγοί: Πιέρ Γκασλί (10), Γιούκι Τσουνόντα (22)

Πέρσι πήρε την πρώτη της νίκη στην Μόντσα με τον Πιέρ Γκασλί. Φέτος, η Alpha Tauri με την πανίσχυρη μονάδα ισχύος της Honda δείχνει ότι θα παλέψει για την 3η θέση στους κατασκευαστές.

Ο Γκασλί θα είναι και φέτος στο τιμόνι των «ταύρων Β’» ενώ θα τον πλαισιώσει ο «ρούκι» Γιούκι Τσουνόντα που έδειξε να προσαρμόζεται με το καλημέρα στη Formula 1.

Alfa Romeo

Αυτοκίνητο: Alfa Romeo C41 / Κινητήρας: Ferrari / Οδηγοί: Κίμι Ράικονεν (7), Αντόνιο Τζιοβινάτσι (99)

Ελπίδες για μία καλύτερη σεζόν από την περσινή έχουν στην Alfa Romeo. Με την καινούρια μονάδα ισχύος της Ferrari αλλά και τη συνέχιση της εξέλιξης της C41 σε όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, η ιταλική ομάδα προσδοκά σε καλύτερα αποτελέσματα.

Στα δύο μονοθέσια θα είναι και φέτος ο αειθαλής και παγκόσμιος πρωταθλητής του 2007 Κίμι Ράικονεν και ο Αντόνιο Τζιοβινάτσι.

Haas

Αυτοκίνητο: Haas VF-21 / Κινητήρας: Ferrari / Οδηγοί: 47 Μικ Σουμάχερ (47), Νικίτα Μαζέπιν (9)

Δύσκολη αναμένεται και η φετινή σεζόν για την Haas. Η ομάδα αποφάσισε να μην εξελίξει καθόλου τη VF-21 όλο το 2021 ώστε να αφοσιωθεί πλήρως στο μονοθέσιο του 2022 και στους ριζικά αλλαγμένους κανονισμούς.

Επίσης το δίδυμο των οδηγών της είναι «άψητο» στο επίπεδο της Formula 1. Ασχέτως αν ο ένας εξ αυτών είναι ο γιος του θρυλικού Μίκαελ Σουμάχερ, Μικ, που κατέκτησε το πρωτάθλημα της F2. Ο έτερος είναι ο νεαρός Ρώσος Νικίτα Μαζέπιν, γιος του μεγάλου χορηγού της Haas, της UralKali, μέτοχος της οποίας είναι ο πατέρας του Μαζέπιν, Ντμίτρι. Ωστόσο έχει και αυτό στο ενεργητικό του νίκες στη Formula 2.

Williams

Αυτοκίνητο: Williams FW43B / Κινητήρας: Mercedes / Οδηγοί: Τζορτζ Ράσελ (63), Νίκολας Λατίφι (6)

Αλλαγή πλεύσης τη φετινή σεζόν για τη Williams. Η βρετανική ομάδα αποφάσισε να αλλάξει τακτική και αντί να σχεδιάσει ένα μονοθέσιο με σταθερή αεροδυναμική απόδοση, σε κάθε είδους συνθήκη και πίστα επέλεξε να «τζογάρει» με ακραία αεροδυναμική φιλοσοφία που θα ταιριάζει σε λίγες και συγκεκριμένες πίστες.

Στόχος της είναι να κατακτήσει την 8η θέση στους κατασκευαστές που αποφέρει επιπλέον χρήματα.

Οι δοκιμές της FW43B στο Μπαχρέιν ήταν οι καλύτερες για την ομάδα εδώ και χρόνια, το μονοθέσιο θα εξελίσσεται στη διάρκεια της σεζόν, ενώ η νέα ιδιοκτησία της ομάδας, η Dorilton Capital, αφήνει περιθώρια για περαιτέρω δυνατότητες προόδου.

Αμετάβλητο το δίδυμο των οδηγών της καθώς παρέμειναν ο πολύ καλός Τζορτζ Ράσελ και ο Νίκολας Λατίφι.

Οι αλλαγές των κανονισμών

Η πανδημία του κορωνοϊού και οι οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετέθεσαν την τεράστια σχεδιαστική αλλαγή των μονοθεσίων από το 2021 στο 2022. Η κίνηση αυτή έγινε και λόγω του ορίου προϋπολογισμού των ομάδων που θα εφαρμόζεται από φέτος – για πρώτη φορά στα χρονικά της F1.

Τη φετινή σεζόν θα δούμε εξελιγμένες εκδόσεις των μονοθεσίων του ’20 – αλλά με ορισμένες κρίσιμες παρεμβάσεις για να κρατήσει την ταχύτητά τους υπό έλεγχο.

Η ταχύτητα των μονοθεσίων στις στροφές είχε αυξηθεί πάρα πολύ λόγω της τεράστιας αεροδυναμικής ικανότητας τους.

Έτσι η FIA αποφάσισε σχεδιαστικές αλλαγές με στόχο τη μείωση της αεροδυναμικής άντωσης κατά 10%.

Την περασμένη σεζόν η Pirelli, που κατασκευάζει τα ελαστικά των μονοθεσίων, μέτρησε πέρσι τις ισχυρότερες δυνάμεις που έχουν ασκηθεί στους πίσω τροχούς των αυτοκινήτων. Πλέον με τις αλλαγές ενίσχυσε τα ελαστικά της ώστε να μην υπάρχουν κλαταρίσματα λόγω αυτής της καταπόνησης.

Αεροδυναμικές αλλαγές

Στη Formula 1 το μεγαλύτερο ποσοστό της άντωσης προκύπτει από το ground effect, δηλαδή τη διαφορά πίεσης της ροής του αέρα που περνά πάνω και κάτω από το δάπεδο του μονοθεσίου. Το 60% της άντωσης παράγεται από το δάπεδο τον διαχύτη στο κέντρο της απόληξής του κάτω από την πίσω πτέρυγα.

Για να περιορίσει την άντωση, η FIA μείωσε τις διαστάσεις του δαπέδου αφαιρώντας μια μακρόστενη τρίγωνη επιφάνεια από τις δύο πίσω πλευρές του και απαγόρευσε τις οπές. Πλέον το δάπεδο πρέπει να είναι συμπαγές, και μάλιστα να έχει ακόμα λιγότερη ελαστικότητα στην πίεση του αέρα. Ακόμη, μείωσε το πλάτος των κεντρικών κάθετων τοιχωμάτων του διαχύτη κατά 50 χιλιοστά και των μικρών κάτω πτερυγίων των αεραγωγών των φρένων κατά 40 χιλιοστά, στα 80 χιλιοστά. Τα άνω πτερύγια παρέμειναν στα 120 χιλιοστά.

Με αυτές τις αλλαγές, και τη μικρή αύξηση των διαστάσεων των πίσω ελαστικών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους, άλλαξε όλη η περσινή αεροδυναμική μελέτη των ομάδων σχετικά με τον τρόπο που καθεμιά διαχειρίζεται τον αέρα, στα πιο κρίσιμα σημεία του μονοθεσίου: εμπρός, περιμετρικά και ανάμεσα στους πίσω τροχούς.

Για κάθε ομάδα οι αλλαγές αυτές έχουν και διαφορετική επίδραση. Η επίδρασή τους εξαρτάται από βασικές δομικές επιλογές του μονοθεσίου, και κυρίως από το μεταξόνιο του καθενός, σε συνάρτηση με τη γωνία του δαπέδου προς το έδαφος (δηλαδή, πόσο ανυψώνεται το δάπεδο προς τα πίσω – ή, πόση είναι διαφορά ύψους του δαπέδου εμπρός και πίσω).

Η γωνία αυτή καθορίζει την ισχύ και τη συμπεριφορά των στροβιλισμών που εκρέουν από το δάπεδο, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι με τους στροβιλισμούς που προκύπτουν από τα ελαστικά, με τη ροή του αέρα που έρχεται από τις πλευρές (από το κάτω μέρος των πλευρικών αεραγωγών) καθώς και από όλους τους άλλους στροβιλισμούς που έχουν τεχνητά τοποθετήσει με διάφορα μικρά πτερύγια οι ομάδες γύρω από αυτά.

Με τη φετινή διατάραξη, όλης της περσινής αεροδυναμικής ισορροπίας στην ουρά των μονοθεσίων, η αεροδυναμική δουλειά των ομάδων, τον χειμώνα, ήταν να ανακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη από τη χαμένη αυτή – βάσει των νέων κανονισμών – άντωση.

Για να το πετύχουν, τοποθέτησαν μικρά πτερύγια (με ανώτατο όριο ύψους 50 χλστ.) πάνω στο δάπεδο ή στην απόληξή του εμπρός από τα πίσω ελαστικά, ή ανυψωμένες πλευρές στο χείλος του δαπέδου. Εκτιμάται, επίσης, ότι κάποιες ομάδες προχώρησαν και σε πιο ακραία σχέδια του τούνελ του δαπέδου, με παράλληλη διαμήκη επέκταση του διαχύτη προς το κέντρο του μονοθεσίου.

Μονάδες ισχύος

Οι υβριδικές μονάδες ισχύος παραμένουν ίδιες με το 2020. Οι μόνες αλλαγές κανονισμών εντοπίζονται στο σύστημα εξάτμισης. Φέτος, έχουν μειωθεί τα «κουπόνια» (tokens) εξέλιξης της μονάδας από τρία που ήταν πέρυσι σε ένα, για όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αυτό το ένα «κουπόνι» εξέλιξης χρησιμοποίησαν ήδη και η Red Bull και η Alpha Tauri, για να τοποθετήσουν την ολοκαίνουρια μονάδα της Honda.

Επίσης, φέτος η FIA απαγόρευσε το qualifying mode της μονάδας ισχύος (party mode), που προσέφερε περισσότερη ισχύ για τον ένα γύρο των δοκιμών κατάταξης, και επιτρέπει μόνο 5 διαφορετικά modes του κινητήρα για όλα τα αγωνιστικά τριήμερα (αναλόγως της πίστας) – αριθμός που θα μειώνεται κάθε χρόνο ως το 2024.

Αύξηση του ελάχιστου βάρους των μονοθεσίων

Κυρίως λόγω της αύξησης βάρους των ελαστικών, η FIA αύξησε φέτος το ελάχιστο βάρος των μονοθεσίων από 746 σε 752 κιλά. Επίσης αυξήθηκε και το ελάχιστο βάρος της υβριδικής μονάδας ισχύος, από 145 σε 150 κιλά.

Νέα ελαστικά

Με το ρυθμό εξέλιξης των μονοθεσίων στη διάρκεια της χρονιάς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακτηθεί η χαμένη άντωση – κι έτσι η Pirelli προχώρησε στην ενίσχυση των ελαστικών της, για να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες δυνάμεις που τους ασκούνται, ειδικά στις γρήγορες στροφές.

Πέραν των επιπτώσεων που θα έχει στην αεροδυναμική, το λίγο μεγαλύτερο μέγεθος των ελαστικών, η ενίσχυσή τους θα δυσχεράνει το έργο των οδηγών για τη θέρμανσή τους, και της διατήρησής τους μέσα στο «παράθυρο» της θερμικής λειτουργίας τους.

Επίσης, αλλάζει φέτος και ο προσδιορισμός των ελαστικών για κάθε οδηγό, για κάθε αγωνιστικό τριήμερο. Καθένας θα έχει από φέτος στη διάθεσή του 2 σετ σκληρής γόμας, 3 σετ μέσης και 8 σετ μαλακής. Η Pirelli θα επιλέγει για κάθε αγωνιστικό τριήμερο τρεις από τις συνολικά πέντε γόμες της (C1-C5).

Απαγόρευση του συστήματος DAS

Τη φετινή σεζόν, οι οδηγοί της Mercedes θα έχουν ένα ακόμα μείον για τη θέρμανση των ελαστικών τους καθώς η FIA απαγόρευσε φέτος το σύστημα DAS (Dual Axis Steering).

Με το σύστημα αυτό της πρωταθλήτριας, οι Χάμιλτον, Μπότας με μηχανικό τρόπο -πιέζοντας ή τραβώντας το τιμόνι- άλλαζαν τις γωνίες κάμπερ των εμπρός τροχών για να επιτύχουν ταχύτερη θέρμανση των ελαστικών μετά την έξοδο από τα πιτς. Κάτι που φέτος δε θα έχουν.

Το μόνο συν για τη Mercedes, είναι ότι απαλλάχθηκε από το σημαντικό επιπλέον βάρος του συστήματος DAS.

Περιόρισμος στις αντιγραφές εξαρτημάτων

Τη φετινή σεζόν, η FIA αυστηροποίησε τους κανονισμούς σχετικά με την αντιγραφή εξαρτημάτων μίας ομάδας από την άλλη.

Απαγορεύτηκε η διάθεση τεχνικών εγγράφων και σχεδίων από μία ομάδα σε άλλη, καθώς και η φωτογράφιση των μονοθεσίων με 3D κάμερες.

Αν συμβούν αυτά, η FIA έχει δικαίωμα να ζητήσει τεκμήρια της όλης σχεδιαστικής διαδικασίας του αυτοκινήτου.

Αιτία όλων αυτών, η περσινή Racing Point RP20 που ονομαζόταν και… «ροζ Mercedes» λόγω της πιστής ομοιότητάς της με τη Mercedes W10.

Αναλογικός χρόνος αεροδυναμικής εξέλιξης

Η ολοκληρωτική σχεδιαστική αλλαγή των μονοθεσίων από το 2021 στο 2022 και της αεροδυναμικής τους μελέτης, ώθησε τη FIA να υιοθετήσει ένα αναλογικό σύστημα χρόνου χρήσης της αεροδυναμικής σήραγγας για κάθε ομάδα.

Όσο πιο χαμηλά τερμάτισε μια ομάδα στη βαθμολογία του 2020, τόσο περισσότερο χρόνο αεροδυναμικής εξέλιξης θα διαθέτει στην αεροδυναμική σήραγγα ή στο -επίσης δαπανηρό ψηφιακό πρόγραμμα- CFD.

Έτσι, η ουραγός του 2020 Williams, θα έχει σχεδόν 20% περισσότερο διαθέσιμο χρόνο αεροδυναμικής εξέλιξης από την πρωταθλήτρια Mercedes.

Όριο προϋπολογισμού

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε το… salary cap στη Formula 1. H FIA θέσπισε την ειδική επιτροπή Cost Cap Administration για τον έλεγχο των οικονομικών των ομάδων, που θα περιλαμβάνει ακόμα και επισκέψεις στα εργοστάσιά τους.

Κάθε ομάδα θα έχει όριο δαπανών για φέτος 145 εκατ. δολάρια καθώς θα εξελίσσονται παράλληλα και τα νέα μονοθέσια του 2022. Τα επόμενα 2 χρόνια θα μειώνεται κατά 5 εκατ. δολάρια φτάνοντας στα 140 εκατ. το 2022 και στα 135 εκατ. το 2023.

Στις δαπάνες υπολογίζονται όλες οι δραστηριότητα της ομάδας με εξαίρεση το μάρκετινγκ, τις αμοιβές των οδηγών και των τριών πιο υψηλόβαθμων στελεχών, καθώς και των αδειών των εργαζόμενων και της ιατρικής τους ασφάλισης και περίθαλψης. Επιπλέον, επιτρέπονται ακόμα 45 εκατ. δολάρια, για αγορά μηχανημάτων και εξαρτημάτων από φέτος μέχρι το τέλος του 2024.

Στόχος της FIA είναι να μειωθεί η απόσταση των μικρότερων ομάδων από τις πιο μεγάλες και εύπορες, και να προστατευθούν οι πρώτες για τη μακροχρόνια επιβίωσή τους.

Ελεύθερες δοκιμές

Η δομή του αγωνιστικού Σαββατοκύριακου δεν θα αλλάξει φέτος. Εξαίρεση η μείωση των δύο περιόδων ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής από τα 90 στα 60 λεπτά. Η FIA προχώρησε σε αυτή την αλλαγή για να υπάρχει περισσότερη δραστηριότητα στην πίστα.

Το καλεντάρι του 2021

Φέτος η σεζόν περιλαμβάνει 23 αγώνες. Η αρχή γίνεται σήμερα (28/3) στο Μπαχρέιν και το φινάλε θα γραφτεί στις 12 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι.

Μπαχρέιν: Bahrain International Circuit (26-28 Μαρτίου)

Ιταλία – Ίμολα, Aurodromo Enzo e Dino Ferrari (16-18 Απριλίου)

Πορτογαλία: Autodromo Internacional do Algarve (29 Απριλίου – 2 Μαΐου)

Ισπανία: Circuit de Barcelona-Catalunya (7–9 Μαΐου)

Μονακό: Circuit de Monaco (20-23 Μαΐου)

Αζερμπαϊτζάν: Baku City Circuit (4-6 Ιουνίου)

Καναδάς: Circuit Gilles Villeneuve (11-13 Ιουνίου)

Γαλλία: Circuit Paul Ricard (25-27 Ιουνίου)

Αυστρία: Red Bull Ring (2-4 Ιουλίου)

Μ. Βρετανία: Silverstone Circuit (16-18 Ιουλίου)

Ουγγαρία: Hungaroring (30 Ιουλίου – 1 Αυγούστου)

Βέλγιο: Circuit de Spa-Francorchamps (27-29 Αυγούστου)

Ολλανδία: Circuit Zandvoort (3-5 Σεπτεμβρίου)

Ιταλία – Μόντσα: Autodromo Nazionale Monza (10-12 Σεπτεμβρίου)

Ρωσία: Sochi Autodrom (24-26 Σεπτεμβρίου)

Σιγκαπούρη: Marina Bay Street Circuit (1-3 Οκτωβρίου)

Ιαπωνία: Suzuka International Racing Course (8-10 Οκτωβρίου)

ΗΠΑ: Circuit of The Americas (22-24 Οκτωβρίου)

Μεξικό: Autodromo Hermanos Rodriguez (29-31 Οκτωβρίου)

Βραζιλία: Autodromo Jose Carlos Pace – Interlagos (5-7 Νοεμβρίου)

Αυστραλία: Melbourne Grand Prix Circuit – Albert Park (19-21 Νοεμβρίου)

Σαουδική Αραβία: Jeddah Street Circuit (3-5 Δεκεμβρίου)

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Άμπου Ντάμπι: Yas Marina Circuit (10-12 Δεκεμβρίου)

Most Popular

Μεγάλο διπλό του Πανσερραϊκού με υπογραφή Ουάρντα

Μεγάλο διπλό με 0-2 επί της Λαμίας πανηγύρισε ο Πανσερραϊκός, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Super League 1. Με αυτή την επιτυχία τα...

Γκαρσία: «Σημαντική η πρόκριση αλλά πιο σημαντική η παραμονή στην κατηγορία»

Ο τεχνικός του Πανσερραϊκού, Πάμπλο Γκαρσία, μίλησε για την πρόκριση της ομάδας του σε βάρος του Αστέρα Τρίπολης στη διοργάνωση του Κυπέλλου. Πιο συγκεκριμένα ο...

Δεν έτυχε το 0-0 του Άρη στην «OPAP Arena», αλλά πέτυχε αυτού που ήθελε

Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε ο Άρης μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση από το τελικό 0-0 κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά και...

Αναστασίου: «Ο ΠΑΟΚ ωρίμασε, ο Τερίμ θέλει χρόνο, προβάδισμα η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός δεν έχει πλάνο»

Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Αναστασίου και σχολίασε τις ανακατατάξεις στην κορυφή μετά τα αποτελέσματα των ντέρμπι Αρης-ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού-ΑΕΚ που...

Recent Comments