Από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε χρησιμοποίηση ξένων παικτών στο πρωτάθλημα είναι η Ελλάδα. Δείτε σε τι ποσοστό παίζουν σε κάθε ομάδα από τις κορυφαίες της Σούπερ Λίγκας.
Πρωτάθλημα θα μπορούσε να χτυπήσει η Ελλάδα στην κατάταξη με το ποσοστό χρησιμοποίησης ξένων παικτών στις ομάδες.
Σε έρευνα που διεξήγαγε το «CIES Football Observatory» ανά χώρα και στην συνέχεια ανά ομάδα, η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση.
Την πρώτη θέση ανάμεσα στις ομάδες της Σούπερ Λιγκ έχει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος με ποσοστό 84,4% ξένων παικτών βρίσκεται στην 15η θέση της Ευρώπης!
Ακολουθεί ο Ολυμπιακός με ποσοστό 76,9% ο οποίος βρίσκεται στην 33η θέση της λίστας. Τρεις θέσεις πιο κάτω η ομάδα του Παναθηναϊκού (76,4%) και στην συνέχεια η Ξάνθη (70,9%) στην 53η θέση, ο Παναιτωλικός (64,8%) στη 77η θέση, 91ος ο Λεβαδειακός (61,8%), 96η η ΑΕΛ (60,4%) και τέλος η ΑΕΚ στην 98η θέση με ποσοστό 60,1%.
Στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν οι κυπριακές ομάδες (Απόλλωνας Λεμεσού, Ανόρθωση, ΑΕΚ Λάρνακας, ΑΠΟΕΛ και Πάφος) με ποσοστά τα οποία κυμαίνονται από 98,9%-87%!
Οι μοναδικές ομάδες που χρησιμοποιούν κατά βάση γηγενής ποδοσφαιριστές, είναι οι ουκρανικές (Αλεκσαντρίγια-Βέρες) και η Φιλανδική HIFK, οι οποίες αν και δεν έχουν τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, δείχνουν εμπιστοσύνη σε ποδοσφαιριστές της χώρας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος χρησιμοποίησης ξένων ποδοσφαιριστών στα 31 πρωταθλήματα αγγίζει το 41,6% των διαθέσιμων λεπτών, με το κυπριακό πρωτάθλημα να πρωταγωνιστεί και πάλι, ενώ τελευταία είναι η Σερβία.
Τα χρόνια παραμονής των ξένων παικτών στο ρόστερ ομάδων της χώρας μας κυμαίνονται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο μέσος όρος παραμονής του στην χώρα μας είναι 1,24 χρόνια. Ο ΠΑΣ Γιάννινα με μέσο όρο 2,61 είναι η ομάδα που διατηρεί περισσότερο τους ξένους παίκτες, ενώ για… διακοπές φαίνεται να έρχονται στην Λαμία με μέσο όρο μόλις 0,5 δηλαδή μισό χρόνο!!
Τέλος, η γειτονική Τουρκία έχει μία από τις πιο γερασμένες λίγκες, καθώς το ποσοστό του μέσου όρου ηλικίας είναι 28,64. Στην 2η θέση έρχεται η Κύπρος με 28,46 και στην συνέχεια Ρωσία και Ελλάδα με 27,84 και 27,59 αντίστοιχα. Το πιο νεανικό πρωτάθλημα έχει η Σλοβενία στα 24,57 έτη.
Επιμέλεια: Άννα Τζήκα